Самата аз бях много объркана, когато за първи път реших да приготвя въпросния сироп. Но след няколко години практика всичко ми се изясни – кара се на око и по усет! Не броя цветовете, а просто ги слагам в съд с подходяща големина, заливам с вода (не я меря) колкото да се покрият цветовете и добавям 1-2 лимона на кръгчета. Няма нищо фатално в това дали течността ще стане по-лека или по-силна (по-ароматна) – при консумация се разрежда с вода на вкус, така че нещата се регулират много лесно…
Остана да се уточни въпросът с количеството на захарта. Когато бъзът е престоял достатъчно във водата (поне едно денонощие, аз съм го държала и по две), водата се прецежда и цветовете се изстискват. Тогава течността се премерва и на 1 л от нея се слага 1 кг захар. Така процедирах първия път, но се оказа, че сиропът става прекалено сладък и съответно изисква доста вода за разреждане, което пък значително намалява вкуса и аромата на бъза. Затова по своя преценка намалих наполовина количеството на захарта – вече слагам ½ кг на 1 л течност. Сиропът става по-лек, разрежда се с по-малко вода и ароматът на бъза е доста по-осезаем. Оказа се, че приготвянето на сиропа изобщо не е толкова сложно и ангажиращо с точни бройки, грамажи и литри…
Просто е достатъчно човек да си направи една хубава разходка и да си набере известно количество бъз – колкото му се иска или пък колкото успее да намери… Важното е цветовете да са добре цъфнали и да са чистички, без въшки.
студена вода
1-2 лимона
нерафинирана (кафява) захар
Цветовете бъз се слагат в съд с подходяща големина – аз ползвам порцеланова купа или глинен гювеч. Заливат се с толкова вода, колкото да се покрият (и колкото позволява съдът).
и се притискат с чиния или друго подходящо (може преди това всичко да се намачка внимателно с дървена лъжица).
Аз не стерилизирам бутилките (а за съжаление нямаме и мазе), затова ги държа в хладилника. Ако не можете да си позволите това, намерете най-удачния за вас вариант за съхранение. Чела съм за случаи, когато сиропът започва да ферментира в бутилките и изстрелва капачките като ракети, така че бъдете предпазливи с това…
Няма коментари:
Публикуване на коментар