08 септември 2020

Сладкиш със смокини




Обичайните плодове, които използвам за сладкиши, са вишните и ябълките, в по-редки случаи посягам към крушите и дюлите. Но тази година смокините са в такова изобилие, че е грехота да ги остави човек неоползотворени. Суших за зимата, правих и конфитюр, а те все не свършват, непрекъснато зреят нови и нови… И въпреки че никога досега не съм правила сладкиш с тях, реших да опитам и това. И добре, че опитах! Останах очарована от резултата! Оказа се, че смокините са изключително подходящи за сладкиши по няколко причини: много са сладки и затова захарта в тестото е съвсем малко, много са свежи и ароматни и десертът става сочен и приятен, а тези прелестно хрускащи семенца са направо невероятни…


3 ч.ч. брашно (375 г пълнозърнесто от спелта или 360 г лимецово)
1 бакпулвер
1 ч.л. канела
¼ ч.л. смляна ванилия (бурбонска)
щипка сол
настърганата кора на 1 лимон

½ ч.ч. (90 г) кафява захар
1½ ч.ч. (360 мл) вода
½ ч.ч. (100 г) олио по избор (шарлан, зехтин)
около 600 г смокини


В купа се пресяват брашното, бакпулверът, канелата и солта, добавят се ванилията и лимоновата кора и всичко се разбърква.
В друга купа захарта се смесва с водата, докато се разтопи. Добавя се олиото и се разбърква. Накрая се прибавя сухата смес и се разбърква отново до смесване на продуктите. Тестото се излива в тавичка (22х32 см), покрита с хартия за печене.
Смокините се почистват от дръжките и се разполовяват (без да се белят). Нареждат се плътно върху тестото с разреза нагоре и се притискат лекичко.




Сладкишът се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна на долен реотан с вентилатор 35 мин. Може да се провери с клечка дали е готов (бодва се между смокините).




Сладкишът е прекрасен – с пухкаво и ароматно тесто и изключителна свежест от смокините, чиито семенца хрускат вълшебно в устата. Много е апетитен и още топъл, но когато престои един ден, става още по-хубав, защото вкусовете се смесват и тестото се овлажнява, ароматизира и подслажда от смокините.






И понеже смокиновата реколта тази година беше изключително богата, правих сладкиша още няколко пъти. Единия път беше с цели смокини (повече от 1 кг) и стана чудно сочен и плодов, но като престоя – въпреки че беше идеално изпечен, – се овлажни доста и малко стоеше като клисав.




Другият опит пък беше с едрите смокини (около 500 г), нарязани на парчета. Резултатът беше също толкова добър, колкото и този с половинки от дребния сорт.










6 коментара:

  1. Чудесен, много атрактивен сладкиш се е получил Миме.Лесно, вкусно и красиво.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Сладкишът наистина е и красив, и много вкусен и ароматен. А най-хубавото е, че захарта е минимално количество, защото смокините са много сладки.

      Изтриване
  2. Страхотен сладкиш се получи, синът ми не яде друго цял ден, докато не го изяде:) Благодаря за поредната прекрасна рецепта! Бъдете здрави и вдъхновени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-сърдечно благодаря за високата оценка! Безкрайно съм щастлива, че сладкишът толкова се е харесал и на детето! <3

      Изтриване
  3. Без яйца става ли вкусен? Не е ли като хляб със смокини?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За моите стандарти е невероятно вкусен! Според мен яйцата в сладкишите са за обем и слепване на продуктите, не за вкус. А тук благодарение на спелтеното брашно, канелата, бурбонската ванилия и лимоновата кора нещата отиват на доста по-различно ниво от хляб...

      Изтриване