29 ноември 2024

Пастет от печени чушки и тофу




Това пастетче привлече вниманието ми преди известно време в една кулинарна група в социалните мрежи и начаса реших, че трябва да го пробвам. Единственото, което ме възпря да го направя веднага, беше, че е приготвено с чушки от буркан – те са кисели и солени, а тофуто, което си купувам аз (предпочитам това в саламура от Кауфланд), също е солено и кисело. Затова търпеливо изчаках сезона на червените чушки и – като почитателка на домашно приготвената храна – си ги изпекох сама. Бях сигурна, че ще се получи нещо интересно и много вкусно, но все пак като за първи опит реших да пробвам само с две чушки и плочка тофу. И о, да – получи се изключително леко и нежно креместо пастетче с чудесен вкус. След като го опитах и оцених високо, не се сдържах да продължа с експериментите и на останалата част добавих листенце босилек и мъничко чесън. И двете добавки вървят много както на печените чушки, така и на тофуто и се вписаха добре в пастета, но с тях той стана някак по-тежък (явно на аромати) и не че беше лош, но сякаш пò ми допадна първоначалният вариант. Все пак хора и вкусове разни, на някого пък може вторият да му хареса повече, затова го споделям…
Съотношението на продуктите може да бъде според предпочитанията на всеки, но с долните количества се получи добра текстура, цвят и вкус на пастета.


2 печени чушки (160 г)
100 г тофу


Чушките и тофуто се блендират до гладка смес. Понеже моето тофу е солено и кисело, пастетът няма нужда от сол и лимонов сок (ако се ползва друго тофу, може да се наложи да се сложи малко сол). По желание може да се добави пресен босилек, чесън или някаква друга подправка, но и само с двете основни съставки е невероятно вкусно. И е добре да се направи по-голяма доза, защото полученото количество не е кой знае колко…




Пастетът е просто феноменален – наистина е учудващо как само от два продукта може да се получи нещо толкова добро. Много е лек и фин, с чудесна текстура и гъстота, пухкав и кремест, с прекрасна сладост от червените чушки. А колко бързо и лесно се приготвя, е излишно да се обяснява…
 







Няма коментари:

Публикуване на коментар