08 юни 2015

Пастет от авокадо




Пюре, пастет или мус – няма кой знае какво значение. Важното е, че се прави много бързо и лесно, а е изключително вкусно и полезно (ама че клише! по всички реклами го използват безразборно!). Да не говорим и за прекрасния зелен цвят! Но все пак внимавайте с лука и особено с кориандъра – да не прекалите с количеството им и да се получи прекалено миризлива каша… Иначе рецептата не е нищо ново под слънцето, това си е просто гуакамоле без домат в него. Но и така е достатъчно вкусно и си заслужава да се приготви.


1 авокадо
1-2 стръка пресен лук
1-2 скилидки чесън (или 1-2 стръка пресен)
няколко стръка пресен кориандър
сок от 1 лайм (или ½ – на вкус)
½ ч.л. сол


Авокадото се срязва на четири и се обелва. В чопър се пасират лукът, чесънът и кориандърът с лаймовия сок и солта до желаната консистенция (да станат на каша) и чак тогава се добавя авокадото – то няма нужда от прекалено дълго пасиране. Пастетът е готов буквално за минута! Може да се намаже на филийка, да се гарнира с тортия чипс или просто да се сервира в купичка и да се хапва направо с голямата вилица… 😉
Сокът от лайм може в краен случай да се замени с лимонов и пак е много вкусно, но авокадо и лайм е перфектната комбинация!




А как си върви само – и вкусово, и цветово – това прелестнозелено съкровище с чери доматки… Мммм… Тогава и филийката, и тортията стават излишни…








Няма коментари:

Публикуване на коментар