15 май 2015

Зелена салата с домати, авокадо и лайм




От миналата седмица имам нова любима салата! Получи се в резултат на случайна импровизация и съчетаване на продукти, използвани и преди, но явно този път в нова комбинация. Толкова е вкусна, свежа и ароматна, че след като я разбърках, не можех да спра да я опитвам, докато приготвя и останалите ястия. И на всяка хапка умирах от удоволствие и възхита!
Салатата наистина е превъзходна – освен на авокадото (трябва да е много добре узряло и омекнало!) това се дължи и на лайма – оказа се, че един лайм може да направи чудеса! Сокът му е изключително приятен на вкус – леко кисел и много ароматен, и досега за салати (най-вече гуакамоле) бях ползвала единствено него, кора съм слагала за аромат само в сладкиши. Но се оказа, че кората е изключително подходяща и за овкусяване на салата! Придава й много свеж и лек аромат и я прави някак загадъчна и интересна… Останалите продукти са си съвсем обичайните за зелена пролетна салата:


1 малка къдрава салата
1 домат
1 авокадо
1 лайм – кора и сок
1-2 стръка пресен лук
1-2 стръка пресен чесън
магданоз
сол на вкус


Всички зелении и доматът се нарязват и се слагат в купа. Кората на лайма се настъргва и се добавя в салатата, сокът се изстисква. Авокадото се намачква с вилица (няма нужда да е прекалено фино), разбърква се със сока от лайм и се добавя в купата. Всичко се разбърква добре, като се посолява на вкус.




Салатата е добре да се консумира веднага след объркването, защото като престои малко, започва да се променя и да се губят свежестта и очарованието й.








Няма коментари:

Публикуване на коментар