01 юли 2017

Сушени кайсии




Сладички, ароматни и богати на множество микроелементи – сушените плодове са нещо много вкусно и полезно. Но е спорно дали последното важи за купешките – на тях им добавят допълнително захар, оцветители и кой знае още какво. Затова е най-добре човек сам да си изсуши, ако иска да е сигурен какво хапва. Сушенето на плодове е изключително лесна и проста работа и не, няма нужда от специални скъпи уреди за дехидратация – най-трудната част е да се подсигурят хубави и качествени, добре узрели плодове и оттам нататък всичко е във властта на слънцето. То не само изсушава, но и зарежда с енергия плодовете. Така че за целта няма по-подходящо време от адската жега вън. Нужно е само да имате слънчев двор или в краен случай – тераса, и достатъчно тави на разположение.




Кайсиите се нарязват на четвъртинки или шестинки в зависимост от големината им и резенчетата се подреждат плътно в тавите. Те от своя страна се поставят на слънце. Колко време ще е нужно да престоят така, зависи от температурите вън – около седмица или малко повече. Вечер е добре да се прибират на закрито, особено ако държат на двора – да не се овлажняват през нощта. След втория-третия ден (когато поизсъхнат значително и се свият) плодовете всекидневно се разбъркват, за да се сушат равномерно от всички страни. Трябва да изсъхнат добре – да потракват по тавата при разбъркване, за да не мухлясат впоследствие, но не трябва да стават и прекалено сухи и твърди, за да няма после счупени зъби… А най-добре се разбира дали са готови чрез опитване…
И да не изхвърлите костилките – не забравяйте да си счуквате и хапвате и по няколко ядки на ден!




Готовите кайсии се прибират в платнени или хартиени торбички и се съхраняват на сухо и хладно място. И когато през зимата извадим тези торбички, всяко изядено парченце ще ни връща към слънчевото лято и ще ни зарежда с енергия! А понеже са сладички и леко киселки едновременно, освен че са идеални за хапване просто така, те са и много подходящи за една превъзходна шоколадова торта!







Няма коментари:

Публикуване на коментар