04 юли 2017

Студена напитка от мента




Освен от свежата и уханна маточина студена напитка може да се направи и от ароматната и успокояваща мента. Технологията е същата като при маточината – прави се студен воден извлек, който после се подслажда на вкус.




За напитката може да се ползват всякакви видове мента – дълголистна (може би най-разпространената), бласкун (или още блатна мента – на снимката горе), култивирана или дива. Подходящи са както листата, т.е. преди цъфтежа, така и цветовете. И в двата случая се получава чудесна освежаваща и разхлаждаща напитка, просто има известна разлика в аромата. Така че всичко, което трябва да направим, е да си наберем едно букетче мента и да приготвим подходящ съд за накисването – за предпочитане стъклен или порцеланов.


букетче мента
студена вода
мед на вкус


Ментата се слага в каната (без да се препълва и натъпква) и се залива със студена вода. Намачква се с дървена бъркалка и се оставя да престои поне едно денонощие. През това време може да се разбърка и намачка още няколко пъти. Ако времето е горещо, е добре да се сложи в хладилника, за да не се вкисне.




На другия ден накиснатата билка се изстисква и получената течност се прецежда и се подслажда с мед или друг предпочитан подсладител на вкус. Ако е много силна (миризлива), се разрежда с вода. Напитката се съхранява в хладилника до момента на консумация. По желание може да се добави и лимонов сок на вкус – той придава допълнителна свежест и очарование.










Няма коментари:

Публикуване на коментар