31 май 2020

Сладко от ягоди




Когато преди години, като млада домакиня, започнах да варя сладка (в началото само любимото от ягоди), следвах рецептите от бабината готварска книга. В тях съотношението на плодовете към захарта беше 1:1, даже за по-киселите захарта стигаше до 1,5 кг на 1 кг плод. И аз го спазвах стриктно… Получават се хубави сладка, с добре запазени цели плодчета и чудесен сироп. Но… има едно „но“ – стават прекалено сладки. Някои ще кажат: ами нали така се казва – такова трябва да е! Да, но в стремежа си да направя тази така необходима за неделните мекички добавка по-малко вредна (и да може да се хапва в по-голямо количество), започнах опити с намаляване на количеството на захарта. Така установих, че чудесно сладко от ягоди става и с ½ кг захар на 1 кг плодове и даже пак е доста сладко на вкус. На следващата година намалих захарта на 250 г. Резултатът съвсем не беше лош на вкус, но вече се беше отдалечил малко от представата ми за сладко (беше по-рядък и недостатъчно сладък). Така се установих на нивото от 300 г захар и полученият продукт напълно ме задоволява. Оказа се, че това съотношение плод : захар е идеално и за другите плодове, от които правя сладко – боровинките (те също се леко киселки като ягодите), вишните и кайсиите.
Остана да реша и втория проблем, който възникна след намаляването на захарта – за разлика от сиропа с много захар, който става гъст и сладкото се сварява доста бързо, този с по-малко захар е доста рядък (а тук борбата е за сладко, не за компот!) и иска много варене, за да се изпари излишната течност. Така приложих съветите на майка да варя сладкото на няколко пъти до постигане на желаната гъстота. Какво означава това ли? Сладкото се вари 20-25 мин., след което се оставя да изстине както си е в тенджерата на изключен котлон. След няколко часа процедурата се повтаря и потретва до желаната консистенция. Е, вярно, че правенето на едно нищо и никакво сладко отнема поне 2 дена, но това все пак са 20-ина минути сутрин и вечер, да речем, и после забравяте за него… При това този начин на варене е много щадящ, защото се извършва на ниска степен на котлона и изпаряването на излишната течност става след изключването му.
Добре е ягодките да са по-дребнички – да не се разкъсват при варенето, а захарта – нерафинирана.


2 кг ягоди (почистени от дръжките)
600 г нерафинирана захар


Ягодите се слагат в тенджера и се засипват със захарта. Оставят се да престоят така няколко часа, докато захарта се разтопи (или поне по-голямата част от нея). Много удобно е това да се направи вечерта. Целта е да се образува сок, който е необходим за варенето. На другата сутрин тенджерата се слага на котлона и съдържанието ѝ се вари на слаб огън 20-25 мин. Тогава котлонът се изключва и тенджерата се оставя да изстине. След няколко часа (или вечерта) сместа се клоква пак за 20-25 мин., след което отново се оставя да изстине. Процедурата се потретва. Според мен добра гъстота се постига след третото изстиване, но всеки може да прецени сам за себе си колко гъсто желае сладкото. През цялото време на варенето и изстиването тенджерата е без капак – целта е течността да се изпарява.
Тогава сладкото се слага пак да заври (колкото да се загрее добре, без да се вари повече) и горещо се насипва в чисти сухи бурканчета, които веднага се затварят. От горните продукти излизат точно 5 малки бурканчета от 270 мл.




Сладкото става разкошно – приказно ароматно, с много плод и малко сироп (даже и да е леко рядък, е за предпочитане пред гъстия и убийствено сладък вариант). Прекрасно е на сладост и е най-предпочитаното за неделните мекички… Много е подходящо и за палачинката от овесени трици








Няма коментари:

Публикуване на коментар