29 април 2020

Палачинка от овесени трици




Прекрасна диетична и нискокалорична закуска може да се направи от овесени трици. И какъв по-вкусен начин от… палачинки! Една палачинка е достатъчна за една порция и за нея са необходими 3 с.л. трици – това е оптималното количество за тиган с диаметър на дъното 19-20 см (според производителя е 24 см, но нали мерят горния ръб). Естествено всеки е свободен да приготви колкото си иска палачинки – ако реши, че една не му е достатъчна… Но имайте предвид, че палачинките стават по-груби от обикновените с брашно и са доста засищащи, а овесените трици не зная дали е разумно да се приемат в много големи количества, защото може да подразнят нечий стомах или черва. Иначе точно в това е достойнството им – съдържат водонеразтворими фибри и с това способстват перисталтиката и прочистват чревния тракт. Препоръчителни са и за диабетици. Ето продуктите за една палачинка:


3 с.л. с връх овесени трици (около 35 г)
50-55 мл студена вода
щипка сол
мъничка бучица (2 г) кокосово масло


Триците се слагат в купичка или дълбока чиния и се добавят водата и солта. Разбърква се и се оставя за няколко минути, докато триците набъбнат. Водата може да не се слага всичката наведнъж – по-добре е да се добавя по малко, докато триците я попиват, но е важно да не остане излишна течност – тогава много ще пръска при изсипването в тигана.




Тиганът се загрява добре и се подмазва с кокосовото масло. Изсипват се набъбналите овесени трици, като се разпределят с лъжица на тънък равномерен слой по цялото дъно. Палачинката се пече на среден към силен котлон (зависи от тигана – трябва да се внимава да не изгори бързо). Когато се запечата отдолу, се обръща да се запече и от другата страна (не е добре да се бърза с обръщането, за да не се разкъса, изчаква се да се втвърди отдолу). Ако е необходимо, може да се обърне още веднъж от първата страна – да се получи приятен загар. Препоръчително е тиганът да е незалепващ, за да не се разкъсва палачинката и да се обърне лесно. Ако случайно сместа залепне за дъното, внимателно се отлепва с дървена лопатка.




Палачинката става невероятна – изкусително хрупкава, много вкусна и ароматна. С малко по-груба текстура е (в сравнение с палачинките от брашно), но като се направи тъничка, е великолепна. Изяжда се бързо и на човек му се струва, че не е ял достатъчно, но всъщност е много засищаща и малко след това стомахът се усеща приятно запълнен (без да му е тежко от преяждане). Сервирам я в чинията върху салфетка, за да не се овлажни отдолу – тогава се губи прелестната хрупкавост.




Палачинката може да се комбинира с какво ли не – който каквото предпочита, но и самостоятелно си е чудесна. Много добре я допълват фъстъченото масло и/или любимото сладко от ягоди. А също и чаша горещо ароматно кафе – комбинацията си заслужава!










2 коментара:

  1. Миме,
    страхотна е палачинката.Имам овесени трици и ще изпробвам рецептата.Чудесно и много лесно за изпълнение предложение.
    Поздрави и леки и спорни почивни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Надявам се да ти хареса палачинката. Овесените трици са чудесен продукт за чревния тракт.
      Приятни почивни дни и на теб!

      Изтриване