28 април 2020

Пролетна салата от киселец и магданоз




Киселецът освен с всякакви други диворастящи зелении много добре може да се съчетае и с по-стандартни продукти като краставиците например… Така се разчупва и статуквото, че краставиците се комбинират само с лук и магданоз. В случая количеството на магданоза е по-голямо, не само колкото за цвят и аромат, а полето за импровизации е много широко. И както обикновено, всичко е на око, на вкус и според наличностите:


букетче киселец
букетче магданоз
½ краставица
2-3 стръка пресен лук
4-5 стръка пресен чесън (перата)
маслини за украса
сол на вкус
домашен ябълков оцет или лимонов сок
(струйчица студенопресован зехтин или шарлан)




Краставицата се нарязва на полукръгчета, зелениите – на ситно. На чесъна ползвам само перата, останалата част предпочитаме да си я хрускаме цяла. Всичко се слага в купа, овкусява се със сол, домашен ябълков оцет или лимонов сок (внимавайте – както показва и името му, киселецът е кисел) и се разбърква. Който желае, може да сложи и мъничко зехтин или шарлан, но е по-добре това да се пропусне и да се компенсира с няколко маслинки.




И това е! Експресна и вкусна салата, много свежа и ароматна. И малко по-различна от обичайната, с която сме свикнали…








2 коментара:

  1. Правя подобни салати, много вкусни, много лесни и много красиви.А киселецът е много вкусен през цялата година.Особено когато се полива и листата станат крехки.Имам цялогодишен киселец в градината.
    Поздрави Мария !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние си имаме целогодишно по двора - и киселец, и всякакви други зелении... Много ги уважавам всичките!

      Изтриване