25 май 2016

Мачкани пресни картофи на фурна




Съвсем случайно попаднах на тази рецепта в кулинарния конкурс на Дир.бг. Дистанцирам се изцяло от спора за авторството ѝ, но идеята картофите да се смачкат леко, за да проникнат ароматите и във вътрешността им, много ми допадна. А ако се изпекат до хрупкава коричка, стават уникално вкусни! Единственото, което пропуснах, е лютият пипер, понеже вкъщи само аз съм фен на лютото. Но този пропуск лесно може да се компенсира с добавка на някоя люта чушка. Продуктите са за 2 порции:


10-ина средни (½ кг) пресни картофa
½ с.л. самардала
1 ч.л. куркума
няколко стръка копър
3-4 скилидки чесън
струйчица зехтин


Картофите се измиват добре и се нарязват на половинки по дължина. Задушават се в тенджера с малко водичка за 20 мин., докато омекнат леко, след което се прехвърлят в тавичка с незалепващо покритие. Поръсват се със самардалата, куркумата, наситнения копър, пресования чесън и зехтина и се разбъркват добре, за да се овкусят равномерно. Подреждат се със срязаната част надолу и всяка половинка се притиска леко с удобен прибор (решетъчна лъжица или прибор за картофено пюре), за да се смачка малко и подправките да проникнат във вътрешността ѝ, като се внимава да не се разкъса и разпадне на парчета.




Картофите се пекат в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор около 20-25 мин., докато се получи приятна коричка. Трудно ще станат хрупкави, защото са много воднисти (освен ако не се пекат доста по-дълго или пък на доста по-висока температура, което аз не бих им причинила) – този изкусителен ефект може да се постигне с по-стари картофи.




Картофките могат да се приготвят и с други подправки – с комбинация от чесън, куркума, кимион, кориандър и червен пипер пак се получава много вкусен резултат.
И да не забравите биричката!






Няма коментари:

Публикуване на коментар