28 май 2017

Сладки картофи с плънка от боб, гъби и авокадо




Понякога първата хапка лъже. Поне така се случи с мен с въпросния сладък картоф с плънка – опитвайки с нетърпение какво се е получило, изпитах най-голямото разочарование на света. Причините са ясни – имах огромни очаквания, защото рецептата беше представена като „най-вкусния пълнен печен сладък картоф“, и се бях връткала час и половина около печката… Чувствах се размазана! Но така и така имах пълна чиния пред себе си, реших да повторя. Оказа се, че с всяка следваща хапка става все по-вкусно, и докато не видях дъното на чинията, не се спрях. Беше фантастично ястие! С малко необичаен вкус, но много, много апетитно! Може би при първата хапка не бях загребала от всички съставки и особено от соса – оказа се, че той прекрасно овкусява сладкия картоф. Или просто са били нужни няколко хапки, за да разгърне ястието максимално всичките си вкусове и аромати. Леко е люто, леко сладко (приятно!) и леко кисело от соса и всички тези вкусове се комбинират и допълват чудесно. Така че ако сте смелчаци в кухнята, горещо препоръчвам тази рецепта! За 2 порции са нужни:


2 средни сладки картофа
2 големи печурки (120-130 г)
1 ч.ч. сварен червен боб
З скилидки чесън
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. млян кориандър
щипка сол
черен пипер на вкус
струйка зехтин за готвене
½ авокадо
няколко стръка пресен кориандър

сос:
сокът на 2 лайма
4 ч.л. сусамов тахан
2 ч.л. мед
4 ч.л. зехтин
½ ч.л. сол


Картофите се измиват добре, набождат се с вилица на няколко места и се увиват в алуминиево фолио. Слагат се в тава и се пекат в загрята на 200 градуса фурна 1 час.
Междувременно се приготвят плънката и сосът.
Гъбите се нарязват на тънки филийки, чесънът и пресният кориандър – на ситно.
Зехтинът се загрява в тенджера и се добавят гъбите. Сотират се, като се разбъркват непрекъснато, за 2-3 мин. – докато започнат да отбиват течност. Тогава се посоляват и се добавят бобът, чесънът, лютият пипер, кориандърът и черен пипер на вкус. Всичко се разбърква няколко пъти, котлонът се изключва и тенджерата се оставя на него. Добавя се пресният кориандър и ако е необходимо – малко от водата на боба. Непосредствено преди сервирането авокадото се нарязва на кубчета.
Всички съставки за соса се смесват и се разбъркват добре.
Изпеченият картоф се цепва по дължина, напълва се с гъбено-бобената смес и авокадото и се залива със соса.






Ястието е нетипично за нашенските вкусове, но си заслужава да се приготви. Продуктите са подбрани и съчетани чудесно, само количеството на плънката в рецептата на Ела Милс е прекалено много за 1 картоф, по-удачна е за 2 порции. Но пък сосът е идеален за една, поне за моя вкус… Затова има разлика в количеството на продуктите в оригиналната рецепта и в моя вариант.







Няма коментари:

Публикуване на коментар