понеделник, 13 юли 2015 г.

Лятна манджа с тиквички





1 глава лук (или 4-5 стръка пресен)
1-2 чушки (зелени)
2-3 тиквички
1-2 домата
3-4 скилидки чесън
няколко стръка магданоз
няколко стръка копър
няколко листа босилек
1 стръкче чубрица
струйка зехтин за готвене
струйка студенопресован зехтин
сол на вкус


Лукът се нарязва на ситно и се слага в суха тенджера на слаб огън за минута-две, като се разбърква непрекъснато. Когато се запече леко и си пусне аромата, се налива малко водичка и съвсем малко зехтин за готвене и се задушава за още няколко минути. Добавят се чушките, нарязани на лентички, и тиквичките – на четвърт кръгчета, посолява се и се задушава още няколко минути (в зависимост от това колко меки искате да са зеленчуците, аз ги предпочитам леко хрупкави). Тогава се прибавят нарязаните домати, чесън и магданозени дръжки и готвенето продължава до омекване на доматите. Междувременно се добавят и босилекът и чубрицата, нарязани на ситно. Когато ястието е готово, се сваля от огъня и се овкусява с наситнен магданоз и копър и студенопресован зехтин. Ако е необходимо, се посолява още.






Докато е още топла, манджата отбива доста течност (както е на снимките), но когато поизстине, остава само приятно сосче. Ако не желаете да има никаква течност, просто догответе ястието след прибавянето на доматите без капак.










Няма коментари:

Публикуване на коментар