Доскоро споделях убеждението, че цвеклото е най-добре да присъства в менюто ни в суров вид – или настъргано на салата, или на сок. Но неотдавна у една приятелка опитах печено цвекло – просто нарязано на филийки и запечено във фурната, нищо претенциозно, но много ми хареса. И тогава реших, че ще търся и други начини за приготвянето му, още повече че асортиментът само от салата и сок е твърде беден и не се случва толкова често, колкото ми се иска, да се възползваме от прекрасните качества на този толкова полезен зеленчук.
3 малки глави цвекло (500 г)
7-8 клонки мащерка
сол на вкус
струйка
ароматен зехтин
Главите цвекло се разполовяват и се нарязват на резени. Подреждат се в тавичка, като между тях се слагат клонки мащерка. Посоляват се леко и се пекат 35-40 мин. на 200 градуса, докато омекнат приятно. Изпеченото цвекло се полива със струйка ароматен зехтин и е готово за сервиране.
Рецептата наистина е елементарна и съвсем непретенциозна, но цвеклото става много вкусно и ароматно (естествено с подправките може да се варира), а прекрасният му червен цвят е тъй примамлив…
Няма коментари:
Публикуване на коментар