13 януари 2020

Райски ябълки с лимец и орехи




Прекрасната закуска от круши, накиснат лимец и орехи може да се направи и в други вариации – мястото на меките сипкави круши да се заеме от райски ябълки, узрели и сочни. Райската ябълка е уникален плод – и на вкус, и като консистенция, и като съдържание на полезни вещества. Така че и с нейно участие се получава прекрасна закуска – засищаща, вкусна и полезна.


2 райски ябълки (меки и узрели)
3-4 с.л. накиснат лимец
1 шепичка орехи
1 мандарина


Лимецът се накисва от предния ден, като през това време водата се сменя 1 или 2 пъти (зависи колко дълго е кисненето). На сутринта се измива и се отцежда. Може и да се свари, но аз съм убедена, че така е по-полезен. А ако се остави за още ден, ще покълне, което е още по-добър вариант.
Райските ябълки се изстискват от обвивката в купичка и върху тях се разпределят лимецът и начупените на едро орехови ядки. И готово – за няколко минути имаме райска закуска!




Комбинацията от райска ябълка, лимец и орехи е разкошна – и като вкус, и здравословно. Лимецът дори и суров е с чудесен вкус и се дъвче много лесно, защото е омекнал достатъчно. Орехите хрупкат много приятно, а райските ябълки правят сместа много сочна и доставяща невероятно удоволствие на небцето.




Много освежаващо към тази комбинация може да включи и една мандаринка. Тя се вписва идеално в цялата картинка – и вкусово, и цветово – със своя прекрасен сладко-кисел вкус и прелестен цвят.








2 коментара:

  1. Мария,
    още тази седмица бих изпробвала тази твоя закуска.Останала ми е само една райска ябълка, но ще пробвам непременно това съчетание.Страхотно е .Благодаря за идеята !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса! Комбинацията за мен е прекрасна!

      Изтриване