11 януари 2020

Круши с лимец, орехи и нар




Когато зимата напредне и крушите започнат да омекват и да стават сипкави, вече не са ми така приятни за хапване сутрин с любимия сусамов тахан. Тогава започвам да търся други варианти за закуска, в които този техен недостатък да се превърне в предимство. И когато в шкафа „отлежава“ и един пакет лимец и чака да му бъде обърнато подобаващо внимание, идеята вече съвсем се избистря. Лимецът (т.е. житото) пък няма по-добро другарче от няколко орехови ядки. А шепа зърна от нар допълват разкоша! В резултат се получава една чудесна комбинация и закуската е добре засищаща и зареждаща не само на физическо, а и на духовно ниво.
И така, за една порция са достатъчни:


1-2 круши (меки и сипкави)
3-4 с.л. накиснат лимец
1 шепичка орехи
зърна нар


Лимецът се накисва от предния ден, като през това време водата се сменя 1 или 2 пъти (зависи колко дълго е кисненето). На сутринта се измива и се отцежда. Може и да се свари, но аз съм убедена, че така е по-полезен. А ако се остави за още ден, ще покълне, което е още по-добър вариант.
В купичка се нарязват крушите и върху тях се разпределят лимецът, начупените на едро орехови ядки и зърната нар. Остава само да грабваме лъжичките и да нападаме!




Закуската наистина е чудесна – здравословна, цветна и вкусна; добра е и като комбинация от отделните продукти и осигурява достатъчно сили за деня. Количеството на продуктите може да се намали или увеличи – всеки сам си преценява колко може и колко трябва да изяде…
Лимецът дори и суров е с чудесен вкус и се дъвче много лесно, защото е омекнал достатъчно. Крушите осигуряват сладост и креместа текстура, орехите – хрупкавост и прекрасен аромат, а нарът – нежна сладко-кисела нотка. Разкошен букет от вкусове и аромати!








2 коментара:

  1. Опитвам и това, страхотно е .
    Поздрав отново !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, много е вкусно. А аз съм много доволна, защото това е начин да оползотворя крушите, когато омекнат много и станат сипкави - не ги обичам такива. Но нарязани в купичка и комбинирани с лимец, орехи и нар, стана закуска трепач!

      Изтриване