10 януари 2020

Постна питка Слънце с шарена сол




¼ кубче (10 г) прясна мая
1 ч.л. захар
300 мл топла вода
50 г (5 с.л.) шарлан или зехтин
2 ч.л. сол
550-600 г бяло пшеничено брашно (зависи от марката) или 570 г бяло от спелта

шарлан (зехтин) за намазване
шарена сол


Маята се разбърква със захарта, малко топла водичка и 1-2 лъжици брашно и получената кашица се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява, добавя се солта и се оформя на кладенче. В него се наливат шупналата мая, шарланът и водата. Омесва се средно меко тесто, което да не лепне по ръцете, и се оставя да втаса 40-45 мин. (във фурната на 50 градуса).
Втасалото тесто се разделя на 5 топки, като всяка се разточва на тънка кора (може и по-дебело, важното е да са с еднаква големина). Намазват се с шарлан и се поръсват плътно с шарена сол без последната. Нареждат се една върху друга и в центъра на кръга се поставя чаша, като се притиска леко. Напластените кори се нарязват на 16 части, без да се разрязва центърът.




Всеки получен лъч се усуква 4 пъти, като на следващия се обръща посоката. Ъгълчетата се подгъват навътре.




Питката се намазва леко с шарлан и се оставя да втаса отново 40-45 мин.




Втасалата питка се пече на 160 градуса на долен реотан с вентилатор 30 мин. (понеже ползвам фурната за втасването, тя няма кога да се загрее предварително, затова я включвам, докато питката е вътре, и така загрява).




Готовата питка за завива с кърпа за 10-ина мин. и е готова за сервиране.






Питката е превъзходна! Пухкава, много ароматна и с прекрасни шарки във вътрешността, получени от шарената сол. Може да се направи по-голяма (и съответно по-тънка) или по-малка и по-дебела в зависимост от това, колко тънко се разточват корите.






Питката си е напълно самодостатъчна, но добра добавка към нея – особено през зимните месеци – е чесновият хайвер. А ако се направи с брашно от спелта, става още по-вкусна и ароматна!








2 коментара:

  1. Чудесна питка си направила Мария.Изглежда толкова красиво , не се съмнявам за вкуса.Страхотна комбинация се получава с шарена сол.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Да, с шарена сол става много ароматно и апетитно...

      Изтриване