09 януари 2020

Лозови сарми с жасминов ориз




Приготвянето на лозови сарми с жасминов ориз по нищо не се различава от това на лозовите сарми с кафяв ориз. Единствената разлика е в количеството на водата, която е необходима за сваряването на ориза. За кафявия (предварително накиснат) са необходими 2 ч.ч., а за жасминовия – 1½ ч.ч. Е, има и още една разлика – във вкуса. Така както сармите с кафяв ориз са по-вкусни и ароматни от тези с бял, така и сармите с жасминов ориз превъзхождат с уханието си първите.


1 ч.ч. (180 г) пълнозърнест жасминов ориз
1 глава лук
2 ч.л. сух джоджен
1-1½ ч.л. сушена чубрица
няколко стръка копър
1 ч.л. сол
20-30 лозови листа (в зависимост от големината им)
3-4 с.л. шарлан
1½ ч.ч. вода


Оризът се накисва от предния ден в студена вода. Измива се добре и се сварява до полуготовност в ½ ч.ч. вода и солта.
Лозовите листа се попарват с вряла вода буквално за секунди – докато променят цвета си, и се отцеждат (през зимата се ползват и замразени, предварително попарени).
Лукът се нарязва на ситно и се запича в суха тенджера, докато омекне малко и замирише приятно. Котлонът се изключва и се добавят полусвареният ориз, джодженът, чубрицата, наситненият копър и струйчица шарлан. Разбърква се добре (няма нужда от повече готвене).
Завиват се сарми, като лозовите листа се поставят с лицевата част надолу, слага се от плънката, загъва се първо от близката страна и после отляво и отдясно.




Навива се на рулце, но не трябва да е прекалено стегнато, защото оризът още ще се надува и листото може да се скъса. Сармите се нареждат плътно, но все пак свободно в голяма тенджера или тиган (в тиган е по-удобно – плитък е) на един ред, не трябва да се нагъчкват прекалено, защото иначе лозовите листа остават много воднисти.




Заливат се с 1 ч.ч. гореща вода (с която е изплакната тенджерата от плънката) – сармите точно се покриват. Варят се, докато си поемат водата.
Когато са готови, се поливат със струйка шарлан и се намазват всички равномерно – така хем мазнината не претърпява термична обработка, хем и сармичките получават чудесен блясък – стават като тъмнозелени скъпоценни камъчета.






Сармите стават фантастични – изключително ароматни както от подправките, така и от жасминовия ориз. Който пък има още един плюс – доста по-нежен и деликатен е от кафявия и с него плънката е по-фина и елегантна. Какво по-подходящо бижу за новогодишната трапеза!










4 коментара:

  1. Страхотни лозови сармички са се получили.Жасминовият ориз трудно го намирам, наистина е много ароматен.Най - лесно и бързо с малко вода ориз се вари в глинен съд.Така правя с кафявия ориз, който по принцип по - трудно се сварява.Но от подправките сармичките стават много ароматни и вкусни.
    Поздрави и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Много обичам сармички, а с жасминов ориз станаха божествени! Аз си го купувам от Кауфланд - преди време го бяха намалили и си взех няколко пакета. Сварява се доста по-бързо от кафявия - на него наистина му трябва много време, така че ще пробвам идеята ти за глинения съд (не я знаех тази хитринка).
      Приятни почивни дни от мен!

      Изтриване
    2. Мария,
      използвай по - малко вода при сваряване на кафяв ориз.Аз го правя в глинено гювече , но водата извира бавно, а кафявият ориз се вари бързо в глинен съд.Мисля,че 2 : 1 / вода : ориз / ще е достатъчно или най - много / 2 1/2 : 1 /.
      Поздрави сърдечни !

      Изтриване
    3. Ели, още повече ме запалваш с този глинен съд за варене на кафяв ориз! Във фурната ли го готвиш? Аз също го варя в съотношение 2:1 (вода:ориз), но е предварително накиснат, без накисване ще иде двойно вода... Но може би в гювеч пропорцията се променя?

      Изтриване