09 януари 2020

Пълнозърнести индийски хлебчета с карфиол




Откакто преди няколко години приготвих индийските хлебчета с карфиол, съм влюбена в тях! Великолепни са – тънички, много вкусни, изключително ароматни и леко люти, просто разкош! И оттогава всяка година, щом пищните бели глави карфиол разцъфнат по пазара, не пропускам да ги направя отново. Този път обаче реших да внеса малка промяна – замених бялото брашно с пълнозърнесто, и то от спелта. То също ми е любимо – с него всички печива стават невероятно вкусни заради чудесния му аромат. И този път не ме подведе – карфиолените питки станаха прекрасни! Леееко по-груби са от тези с бяло брашно, но това не е никакъв недостатък.


380 г пълнозърнесто брашно от спелта
200 мл топла вода
1 ч.л. сол
2 с.л. олио по избор (шарлан, зехтин)
1 с.л. оцет

5-6 големи розички карфиол (около 200 г)
½ малка глава лук
1 люта чушка
15 г пресен джинджифил (колкото фалангата на палеца)
½ ч.л. куркума
½ ч.л. кориандър
½ ч.л. кимион
1 ч.л. сол
струйчица олио по избор


Брашното (не всичкото наведнъж) се пресява и се оформя на кладенче, в което се изсипват водата, зехтинът, оцетът и солта. Омесва се тесто, което не лепне по ръцете, и се разделя на 6 топки. Топчетата се покриват с фолио и се оставят да си починат 10-15 мин.
Карфиолът, лукът, чушката и джинджифилът се накълцват на ситно в чопър и заедно с подправките се задушават в мазнината до леко омекване. Готовата плънка се оставя да се охлади.
Всяко топче от тестото се разточва на кора с диаметър около 20-25 см (в средата може да се остави по-дебела, а краищата да се изтънят леко) и в средата се поставя 1/6 от плънката.




Краищата се загъват към центъра, за да се получи вързопче (внимава се вътре да не остане въздух) и се притискат да се слепят.




Вързопчето се разточва внимателно до тънка питка, без да се разкъса и плънката да излезе.




Така получените питки се пекат на сух тиган на средно силен котлон от двете страни до приятен загар.




Изпечените хлебчета се намазват със зехтин или друго предпочитано олио, но и без това са достатъчно апетитни.






Хлебчетата са много ароматни и вкусни, като към очарованието на индийските подправки се добавя и чудесното ухание на брашното от спелта.




А приятната лютивина ги прави върховни! Е, за тези, които обичат люто естествено; останалите могат да пропуснат чушката…








2 коментара:

  1. Миме,
    преди години съм правила чапати на газов котлон.Също така изпробвах и някои рецепти за индийски хлебчета с пълнеж.Чудесни се получават и са без набухватели.Но е хубаво и твоето предложение с карфиол и толкова пикантни подправки.Спелтата е чудесен избор за употреба, скоро и аз закупих брашно от спелта.Чудесни са се получили хлебчетата.За зимните студени дни са прекрасни.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Питките наистина стават чудесни. Спелтата определено ми е любимото брашно вече - и бялото, и пълнозърнестото, всичко с тях става много вкусно!

      Изтриване