02 май 2014

Боб на фурна




Преди години стандартната ми рецепта за боб беше с добавка на глава лук, 1-2 моркова, сух джоджен и накрая запръжка с брашно и червен пипер. После започнах да слагам и чушка – за цвят и аромат, прясна или замразена (през зимата), че и домат… Започнах да разширявам и асортимента на подправките… Преди се чудех как може на боб да се слагат домати, но след като веднъж опитах, не съм пропуснала вече – независимо пресни или от консерва (в зависимост от сезона). Спрях да правя и запръжка… Така освен че е по-полезно, ястието изглежда и по-красиво – цветно и свежо! Но още със старата ми рецепта бях пробвала и варианта за печен боб и още тогава останах възхитена!


300 г бял боб
3 глави лук
1-2 моркова
1 малка глава целина
1 чушка
1 малко бурканче домати или 1-2 пресни
девесил, джоджен, босилек (пресни или замразени)
3-4 ч.л. сол (на вкус)
струйка олио по избор (шарлан)


Бобът се накисва в студена вода за поне едно денонощие (може и две), като през това време водата му се сменя няколко пъти. Измива се хубаво и се слага да ври. Когато заври, водата му се сменя (новата да не е прекалено много), добавя се 1 глава лук, нарязана на ситно, и се вари на слаб огън, докато спре да тропа по лъжицата при разбъркване (т.е. до полуготовност, не до пълно сваряване). Тогава се посолява на вкус, добавят се морковите, целината и чушката, нарязани на кубчета, доматите и подправките (аз имах 2-3 стръка пораснал повече от необходимото пресен лук и сложих и него, нарязан на по-едри парчета). Разбърква се и всичко се прехвърля в тава. Останалите глави лук се нарязват на кръгчета и се нареждат отгоре. Тавата се слага в предварително загрята фурна и ястието се пече 20-30 мин. на 200 градуса на долен и горен реотан – докато кръгчетата лук се запекат. Като се извади от фурната, по желание може да се полее със струйка шарлан.




Става фантастично ястие! При печенето част от водата извира и бобът става по-гъстичък, а запеченият лук му придава божествен аромат! Това със сигурност е най-вкусният начин за приготвяне на боб!








Няма коментари:

Публикуване на коментар