петък, 2 май 2014 г.

Боб на фурна





Преди години стандартната ми рецепта за боб беше с добавка на глава лук, 1-2 моркова, сух джоджен и накрая запръжка с брашно и червен пипер. После започнах да слагам и чушка – за цвят и аромат, прясна или замразена (през зимата), че и домат… Започнах да разширявам и асортимента на подправките… Преди се чудех как може на боб да се слагат домати, но след като веднъж опитах, не съм пропуснала вече – независимо пресни или от консерва (в зависимост от сезона). Спрях да правя и запръжка… Така освен че е по-полезно, ястието изглежда и по-красиво – цветно и свежо! Но още със старата ми рецепта бях пробвала и варианта за печен боб и още тогава останах възхитена!



400-500 г стар бял боб
3 глави лук
1-2 моркова
1 чушка
1 малка консерва домати или 1-2 пресни
олио
девесил, джоджен, босилек (пресни или замразени)
сол



Бобът се накисва от предната вечер в студена вода. На другия ден се измива хубаво, налива се нова вода и се слага да ври. Когато заври, водата му се сменя (да не е прекалено много), добавя се 1 глава лук, нарязана на ситно, и се вари на слаб огън, докато спре да тропа по лъжицата при разбъркване (т.е. до полуготовност, не до пълно сваряване). Тогава се посолява на вкус, добавят се морковите и чушката, нарязани на кубчета, доматите, олиото и подправките (аз имах 2-3 стръка пораснал повече от необходимото пресен лук и сложих и него, нарязан на по-едри парчета). Разбърква се и всичко се прехвърля в тава. Останалите глави лук се нарязват на кръгчета и се нареждат отгоре. Тавата се слага в предварително загрята фурна и ястието се пече 20-30 мин. – докато кръгчетата лук се запекат.







Става фантастично ястие! При печенето част от водата извира и бобът става по-гъстичък, а запеченият лук му придава божествен аромат!
Който желае, може да си направи и запръжка и тогава да пече боба, а много добре би се вместила и 1 глава целина на кубчета, но аз нямах в момента…








Няма коментари:

Публикуване на коментар