16 май 2014

Тарта с шоколад, портокалов сок и сусамов тахан




Тартите по принцип не са сред обичайните сладкиши, които правя, по една или друга причина... Но когато видях една такава с шоколад и тахан в Готварската книга на Мария Митева-Христоу, не мирясах, докато не я приготвих. И останах очарована! Това е невероятен десерт – ароматен и кремест, и на всичкото отгоре постен! Лично аз обичам такива сладкиши – сочни и кремести. И комбинацията от шоколад и портокал ми е любима! Така че препоръчвам тартата горещо! Още повече че наистина не е лесно да се намери традиционен сладкиш без животински продукти. А тук вълшебството се дължи на сусамовия тахан – това е великолепен продукт, който може да се използва и в солени, и в сладки ястия. И се връзва чудесно с портокаловия сок и шоколада! Продуктите за сладкиша са с моите иновации на рецептата – замених брашното и тахана с пълнозърнести и намалих количествата на продуктите за крема, за да не ми остава, както се е случило с авторката на оригиналната рецепта.


тестена основа:
200 г пълнозърнесто брашно
60 г кафява захар (смляна)
30 г бадеми, смлени на ситно
60 г зехтин
60 г прясно изцеден портокалов сок
настъргана кора от 1 портокал (или ½ ч.л. сушени портокалови корички)
¼ ч.л. смляна бурбонска ванилия
щипка сол

крем:
340 г прясно изцеден портокалов сок
340 г натурален шоколад или кувертюр (с 50-60% какао)
340 г пълнозърнест сусамов тахан
50 г (2 с.л.) пчелен мед
настъргана кора от 1 портокал (или ½ ч.л. сушени портокалови корички)
какао за поръсване


В купа се смесват сухите съставки – брашното, захарта и смлените бадеми. Прави се кладенче и в него се изсипват зехтинът, портокаловият сок, настърганата кора и ванилията. Разбърква се, докато се образува топка от меко тесто, което се разточва върху парче хартия за печене. Диаметърът на кората трябва да е достатъчно голям, за да покрие дъното и стените на формата за печене (22-24 см). Тавата (без да се подмазва) се захлупва върху кората и всичко се обръща обратно заедно с хартията, тестото се намества и чак тогава хартията се отстранява. Тестото се разпределя равномерно с пръсти по дъното и стените на формата и се надупчва с вилица. Пече се на 160 градуса на долен реотан с вентилатор около 15 минути (трябва да се внимава да не се препече!). Готовата тестена основа се оставя да се охлади напълно, изважда се от тартената форма и се поставя в чиния или поднос, в който ще се сервира десертът.

Портокаловият сок се затопля до завиране. Сваля се от огъня и в него се слага начупеният шоколад, като трябва всичкият да потъне в сока. Оставя се да постои малко, докато шоколадът се размекне, добавят се настърганата портокалова кора и медът и се разбърква. Тогава се прибавя сусамовият тахан и разбъркването продължава до хомогенна пухкава смес.
Полученият крем се налива в изстиналата тестена основа и сладкишът се оставя на стайна температура за няколко часа, докато пълнежът се стегне. Когато повърхността засъхне, се поръсва с какао.






Тартата е фантастична! Невероятно ароматна, с чудесна текстура. Тестото е великолепно – вкусно и хрупкаво, кремът е божествен – комбинацията от шоколад, портокалов сок и сусамов тахан е наистина вълшебна. В зависимост от сладостта на шоколада медът може да се намали или увеличи. И не на последно място – тартата се реже много лесно и се получават красиви парчета.
И още едно уточнение – от авторката на оригиналната рецепта се научих да меря, т.е. да тегля дори и течните продукти в грамове, така че не се чудете на „60 г зехтин“ в списъка с продуктите – той не е равен на 60 мл, за разлика от портокаловия сок (и водата и явно повечето течности), от който 60 г = 60 мл.








Няма коментари:

Публикуване на коментар