вторник, 16 юни 2015 г.

Краставици с дресинг от тученица и босилек




Една извънредно свежа и стилна салата, издържана изключително в зелено! При това много ароматна и в добавка – хидратираща (заради високия процент вода в краставиците, както и заради сочния дресинг...), т.е. максимално подходяща за летните жеги. И идеален начин да включим така хвалената напоследък тученица в менюто си (не че не я слагам просто нарязана в какви да е други салати наравно с магданоза...)


1-2 краставици
зехтин на вкус
маслини за украса

за дресинга:
няколко стръка тученица
няколко листа босилек
няколко стръка магданоз
2-3 скилидки чесън
крайчетата на краставиците откъм дръжката
сол на вкус
оцет (ябълков или светъл балсамов) на вкус






Всички продукти за дресинга се пюрират с пасатор в дълбок и тесен съд или в друг удобен уред (крайчетата на краставиците улесняват пасирането).









Краставиците се нарязват и се заливат с дресинга, добавя се и зехтин (зехтинът може да се сложи и в дресинга, но аз реших, че не искам да остава по съдовете и приборите), разбърква се и се украсява с маслините. Елементарно, но красиво и вкусно!
Спокойно би могло да се добави и зелен лук, нарязан на ситно…












Няма коментари:

Публикуване на коментар