01 юли 2016

Сармички от тиквички с мариновано тофу и домат




Количеството на зеленчуците е в зависимост от желания брой сармички, от долните продукти се получават 10-ина сармички (естествено всичко зависи от големината на зеленчуците).
Добре е тиквичките да са еднакво дебели в двата края и да са по-дълги, за да се получат еднакви ленти и плънката да се загъне добре (иначе при печенето сармичките може да се развият).


2 тиквички
1 домат
100 г тофу
няколко листа босилек
няколко стръкчета чубрица
щипка сух риган
1-2 скилидки чесън
сол на вкус
струйка зехтин


Тофуто се нарязва на парчета и се поръсва с наситнените подправки и пресования чесън, посолява се на вкус и се полива с малко зехтин. Оставя се да се маринова – колкото по-дълго, толкова по-добре (може да издържи няколко дена в хладилника).
Тиквичките се нарязват по дължина на много тънки резени (N2 на ренде Бьорнер), посоляват се леко и се оставят за 10-ина мин. Целта е да омекнат леко, за да могат да се огъват лесно. Отцеждат се от водата и се подсушават. Две ленти се слагат на кръст, в средата се поставя тънко парченце тофу,




а върху него – резенче домат (големината им трябва да е такава, че да позволява да бъдат завити).




Краищата на тиквичките се загъват върху плънката, като първо се загъва долната лента




и после горната. Получава се нещо като сармичка или пакетче.




Така оформените сармички се пекат на скара или грил тиган по няколко минути от всяка страна – до приятен загар, след което може да се полеят със струйка зехтин (още по-добре – ароматен).




Сармичките са превъзходни, изключително вкусни и ароматни; чудесни са и като предястие, и като основно, и като мезе за биричката…








Няма коментари:

Публикуване на коментар