вторник, 27 декември 2016 г.

Маслинова паста




Маслинова паста се продава и в бурканчета, и насипна, но от домашно приготвената по-хубава няма. Е, все още не си отглеждам маслините, така че са от магазина, но поне си избирам какви да си купя и знам какво друго слагам в пастата. По правило не купувам черни маслини – чела съм стряскащи неща за тях (пък и ми стоят като измити на вкус), а предпочитам натурални или зелени (и каламата не са за пренебрегване). Но за случая, понеже искам пастата да е с по-тъмен цвят (ползвам я и за питки, така че искам да има контраст с тестото), стигнах до компромисен вариант – половината маслини са зелени, половината – черни. А зелените са мариновани и с добавени подправки, ммм… Но понеже черните са по-безвкусни, добавям още подправки по мой избор – това ми е изключително удоволствие при готвенето, не мога да си представя да правя нещо без подправки, т.е. без да вложа никакво творчество…


500 г маслини без костилка (250 г черни и 250 г зелени мариновани)
2 скилидки чесън
2 ч.л. каперси
1 стръкче (20-ина см) розмарин
1 ч.л. сух риган
3 с.л. зехтин


Всичко се пасира с пасатора във висок и тесен съд – най-добре в неговата чаша, с която върви в комплект. Понеже всички маслини не се събират наведнъж, първо се пасират половината с подправките и като се слегнат, се добавят останалите. Пасирането продължава до еднородна паста, която се прехвърля в кутия или бурканчета и се съхранява в хладилника.





Пастата може да се ползва за разни питки и кифлички, а може да се сервира и с крекери, сухарчета или просто препечени филийки. Чудесна е на вкус – с типични средиземноморски аромати. Мисля си, че и малко босилек чудесно би се вписал в нея…












Няма коментари:

Публикуване на коментар