Маслинова паста се продава и в бурканчета, и насипна, но от домашно приготвената по-хубава няма. Е, все още не си отглеждам маслините, така че са от магазина, но поне си избирам какви да си купя и знам какво друго слагам в пастата. По правило не купувам черни маслини – чела съм стряскащи неща за тях (пък и ми стоят като измити на вкус), а предпочитам натурални, зелени или каламата. Затова когато искам пастата да е с по-тъмен цвят (ползвам я и за питки, така че трябва да има контраст с тестото), залагам на прекрасните каламата. Но има и друг вариант, макар и компромисен – половината маслини да са зелени, половината – черни. А зелените са мариновани и с добавени подправки, ммм… Но понеже черните са по-безвкусни, добавям още подправки по мой избор – това ми е изключително удоволствие при готвенето, не мога да си представя да правя нещо без подправки, т.е. без да вложа никакво творчество…
500 г маслини каламата без костилка (или 250 г черни и 250 г зелени мариновани)
2 скилидки чесън
2 ч.л. каперси
1 стръкче (20-ина см) розмарин
1 ч.л. сух риган
3 с.л. зехтин
Всичко се пасира с пасатор, чопър или блендер до еднородна паста, която се прехвърля в кутия или бурканчета и се съхранява в хладилника. За улесняване на пасирането (а и за вкус) може да се сложи и малко от саламурата на каперсите.
Пастата може да се ползва за разни питки и кифлички, а може да се сервира и с крекери, сухарчета или просто препечени филийки. Чудесна е на вкус – с типични средиземноморски аромати. Мисля си, че и малко босилек чудесно би се вписал в нея…
Няма коментари:
Публикуване на коментар