11 март 2017

Паста от хрян




За хряна съм чела какви ли не хвалебствия; препоръчват го за какво ли не – от кашлица през ставни болежки до гъбички по краката. Употребява се както външно (под формата на компреси), така и вътрешно – обикновено разбъркан с мед. Настоящата рецепта не е лекарствена, но със сигурност и в нея хрянът има лечебно действие. Така че освен да подправим и подлютим ястието си, ще хапнем и нещо полезно и с благотворно действие върху организма. Понеже хрянът се слави със своята лютивина, добра идея е тя да се омекоти малко с една ябълка. А вместо да се стърже на ренде и в резултат да се леят реки от сълзи, може да се ползва чопър – в него всичко става бързо, лесно и без сълзи!


1 корен хрян (15-20 см)
1 малка ябълка
сок от 1 лимон (или ½ – на вкус)
3-4 с.л. шарлан
1 ч.л. сол (на вкус)


Хрянът се обелва и се нарязва на малки парчета. Ябълката се нарязва и се изчиства от семената (може и да не се бели). Хрянът, ябълката и лимоновият сок се слагат в чопър и се пасират. Добавят се солта и шарланът и се пасира още малко до хомогенна смес.
Пастата се прехвърля в буркан или кутия и се съхранява в хладилника, но е добре да се консумира в рамките на една седмица, защото прочетох, че след това хрянът губи полезните си свойства.




Може да се комбинира с различни ястия, в случая е добавка към едни много ароматни зимни картофки. И е идеално средство за отпушване на носа... 😉










Няма коментари:

Публикуване на коментар