27 декември 2016

Питка елхичка
¼ кубче прясна мая (може и по-малко, 7-8 г)
300 мл топличка вода
6 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
550-600 г брашно

250-300 г маслинова паста
сух риган за поръсване


Маята се разбърква със захарта, малко водичка и 1-2 лъжици брашно и получената кашица се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява, добавя се солта и се оформя на кладенче. В него се наливат шупналата мая, зехтинът и водата. Омесва се средно меко тесто и се оставя да втаса 30-40 мин.
Втасалото тесто се разделя на 3 части. Първата топка се разточва на тънка кора с формата на малко крива елипса (по-широка в единия край) и се прехвърля в голяма тава, покрита с хартия за печене. Намазва се плътно с маслинова паста. Втората топка тесто се разточва със същата форма и големина, поставя върху първата и отново се намазва с маслинова паста. Третата топка тесто се разточва по същия начин и се поставя най-отгоре, без да се маже.
Върху получената елипса с остър нож (много е лесно с кръглия за пица) се изрязва контурът на елхичка
и хоризонтално от двете страни се нарязва на ленти с ширина 1 пръст, без да се стига до средата – да се оформи стъблото на елхичката.
Всяка лентичка се усуква – получават се клонките на елхичката, и питката се оставя отново да втаса около час.
Изрезките се нарязват на тънки ленти, които се усукват, оставят се да втасат и се изпичат – получават се чудесни солети или гризини, кой както иска да ги нарича…
Втасалата питка се поръсва със стрит риган (или друга подправка) за красота и се пече на 160 градуса с вентилатор около 30-35 мин. до златист загар. Понеже ползвам фурната за втасването, тя няма кога да се загрее предварително, затова я включвам, докато питката е вътре, и така загрява.
Изпечената питка се завива с кърпа за 10-ина мин. и е готова да украси празничната трапеза.Няма коментари:

Публикуване на коментар