300 мл топличка вода
6 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
550-600 г брашно
250-300 г маслинова паста
сух риган за поръсване
Маята се разбърква със захарта, малко водичка и 1-2 лъжици брашно и получената кашица се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява, добавя се солта и се оформя на кладенче. В него се наливат шупналата мая, зехтинът и водата. Омесва се средно меко тесто и се оставя да втаса 30-40 мин.
Втасалото тесто се разделя на 3 части. Първата топка се разточва на тънка кора с формата на малко крива елипса (по-широка в единия край) и се прехвърля в голяма тава, покрита с хартия за печене. Намазва се плътно с маслинова паста. Втората топка тесто се разточва със същата форма и големина, поставя върху първата и отново се намазва с маслинова паста. Третата топка тесто се разточва по същия начин и се поставя най-отгоре, без да се маже.
Питката е просто фантастична – изключително ефектна, пухкава и ароматна. И не че възрастните не ѝ се радват и не ѝ обръщат подобаващо внимание, но как само светват детските очички, щом я видят! И колко нетърпеливи са малките пръстчета да си отчупят клонче от тази красавица…
Няма коментари:
Публикуване на коментар