Още преди да е почнала зимата и преди поредната грипна вълна е добре да се погрижим за здравето и за повишаване на имунитета си. Начини има разни и разнообразни – с билки, билкови комбинации, настойки и какво ли още не, така че настоящият коктейл (както си го кръстих шеговито) е само една от възможностите. Но той е не само силен имуностимулатор, а има цялостно благотворно въздействие върху организма. Затова природолечителят, от когото видях рецептата – Валентин Тасков, я нарича еликсир на здравето и дълголетието. И няма как да е иначе – с такива съставки в него. За меда е излишно да говорим – той е най-популярното природно лекарство и няма билкова рецепта за чай без него. Не толкова масово използвани са другите пчелни продукти, но техните достойнства са май по-големи…
Пчелният прашец е продукт с уникални качества и състав – съдържа почти всички хранителни вещества, необходими за човешкия организъм. Богат е на протеини (приблизително 40% – повече от който и да е животински източник), като около половината от тях са под формата на чисти аминокиселини, които са директно усвоими от тялото. Съдържа и много витамини и микроелементи и затова е с широкоспектърно приложение – при всевъзможни здравословни и дори козметични проблеми. Един интересен факт за него – събирането на една чаена лъжичка прашец отнема на една пчела по осем часа на ден в продължение на един месец. Така че това си е истинско златно съкровище – и заради цвета, и заради ползите от него, и заради вложения труд…
Прополисът е друг уникален пчелен продукт. Това е един от най-мощните природни антибиотици – справя се еднакво добре с бактерии, вируси, гъбички и плесени. Съдържа растителни смоли, етерични масла, восък и редица микроелементи и заради противомикробните си, противовъзпалителни, антитоксични, противорадиационни, болкоуспокояващи и имуностимулиращи свойства също намира много широко приложение – списъкът с болестите, които лекува или профилактира, е сякаш безкраен…
Не на последно място в коктейла от пчелина присъства и ябълковият оцет. Но не онзи от магазина, а истинският, домашният оцет. Той също е изключително ценен и полезен продукт; и тук списъкът с ползите от него е много дълъг. Но оцетът присъства в настоящия еликсир и с друга роля – той е магическата съставка! От В. Тасков за първи път чух, че за да се разтвори, пчелният прашец има нужда от киселина – лимонов сок или оцет. И наистина – когато се добави в подкиселената вода, прашецът се разтваря моментално! В повечето рецепти се препоръчва прашецът да се добави в буркан с мед и да се разбърка. Но само който не е изпълнявал това упражнение, не знае колко трудно става и колко много време и ежедневни бъркания отнема получаването на хомогенна смес. А с оцета – хоп! – и готово! Наистина е като магия!
И така, какво е нужно (аз малко намалих количеството на меда, дадено от Валентин Тасков):
1 чаша (150-200 мл) топла вода
1 с.л. домашен ябълков оцет
2 ч.л. пчелен прашец (полифлорен)
1 ч.л. билков пчелен мед
15-20 капки спиртен разтвор на прополис
Съставките на коктейла се добавят във водата в горния ред – важно е първо да е оцетът и след него пчелният прашец, за да се разтвори прашецът добре, и чак накрая – медът и прополисът. Аз започвам с половин чаша вода и когато всичко е разтворено и разбъркано добре, доливам вода догоре. Добре е да се мери и бърка с дървена или порцеланова лъжица (или поне да не е с метална).
Валентин Тасков препоръчва още един такъв коктейл да се изпива и вечер час-час и половина преди лягане (което аз не спазвам), а след сутрешния да не се закусва – само към 11 ч. да се изяде една ябълка. Всъщност да се пропусне стандартната закуска изобщо не е трудно – на мен поне тази напитка ми действа толкова засищащо (като преди нея съм изпила и 2 чаши топла вода), че след нея нищо не ми се яде (особено и след като си хапна зрънца черен бъз или си пийна сироп от него).
В началото може да се започне само с 1 ч.л. пчелен прашец, докато се привикне с вкуса му (не че има нещо неприятно в него) и после да се увеличи на 2 ч.л. Медът в рецептата на Тасков е 1 супена лъжица (1 ч.л. е ограничението за страдащи от диабет). Но мисля, че и по моя начин нещата се получават добре, още повече че медът трудно се премерва с голяма точност, защото се стича и полепва и от долната страна на лъжичката…
Няма коментари:
Публикуване на коментар