05 юли 2018

Аспержи с чери домати на фурна




Доскоро бях опитвала аспержи само навън, не бях купувала и готвила самата аз. Тази година за първи път си купих от тези така хвалени зеленчуци и естествено се почна едно чудене – как да ги сготвя? Така попаднах на една доста добра рецепта на Гответе с мен; простичка и лесна е и много вкусна! За 2 порции са нужни:


250 г зелени аспержи
струйка зехтин за готвене
200 г чери домати
2 скилидки чесън
10-ина листа пресен босилек
1 с.л. балсамов оцет (тъмен)
сол на вкус
смлян пипер меланж


Долната част на аспержите се отчупва и се обелват. Слагат се в малка тавичка (да са на един ред), поръсват се със сол и пипер меланж на вкус и се поливат със струйка зехтин. Разбъркват се и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна на долен и горен реотан 7-8 мин.
През това време доматите се нарязват на кръгчета, босилекът – на лентички, чесънът се накълцва на ситно или се пресова. Всичко се слага в купа, добавят се оцетът и сол на вкус и се разбърква. Доматената смес заедно с отделилия се сок се разпределя върху запечените аспержи и тавата се връща във фурната за още 7-8 мин., като се превключва на функция грил – целта е да се запекат приятно и доматите.




Ястието е експресно, изключително вкусно и ароматно, съвсем леко и приятно. Комбинацията от босилек, чесън и балсамов оцет е божествена и просто прави чудеса! Идеално е и самостоятелно, но ако се притеснявате, че няма да ви засити достатъчно, много му върви сварен кафяв ориз. И една препоръка – доматите е добре да са чери или поне някакъв месест сорт, защото ако са по-сочни, при печенето се разкашкват и ястието става прекалено чорбаво.








Няма коментари:

Публикуване на коментар