09 юни 2020

Бели аспержи на фурна




След много успешното ястие от зелени аспержи и чери доматчета реших да обогатя кулинарния си опит и с белите им посестрими. След като поразгледах доста рецепти из нета, взех второ решение – да ги приготвя по възможно най-простичкия начин, с минимум други продукти, за да изпъкне техният вкус и характер. И крайният резултат си заслужава – аспержите се приготвят много лесно и бързо и се отплащат с добър вкус и аромат. Количеството им зависи от желаните порции, останалите съставки са на око и на вкус.


бели аспержи
сол на вкус
сух чесън
струйчица зехтин
лимонов сок


Долната част на аспержите се отрязва (или отчупва) и се обелват. Слагат се в тавичка и се поръсват със сол и сух чесън на вкус. Пекат се 10 мин. на 180 градуса с вентилатор и като се извадят от фурната, се поливат с тънка струйчица зехтин. Разпределят се в чиниите и се поливат с лимонов сок. 




Аспержите стават чудни – хрупкави и много вкусни! Оказа се, че нямат нужда от предварително варене във вода със сол и захар (каквито препоръки бях прочела в някои рецепти) – изобщо не горчат. А полети с лимоновия сок стават прекрасни! Чудесно се комбинират с други печени зеленчуци, особено с пресни картофки – даже може да се изпекат заедно в една тавичка (но картофите имат нужда от малко по-дълго печене).








Няма коментари:

Публикуване на коментар