20 декември 2019

Снежна виелица в буркан




Едно от най-примамливите коледни украшения за мен винаги е бил снежният глобус. Вихрушката от снежинки, която се получава при разклащане на топката, и прекрасният малък свят вътре в нея ми действат почти хипнотизиращо. Преди години приемах тази красота като някакво чудо – беше недостъпно за нас и му се дивяхме само по чуждите филми, но вече е налично по всички магазини за играчки и коледна украса в най-различни варианти. Въпреки това много по-интересно и доставящо удоволствие е сам да си направиш такава снежна топка. Дори се продават и специални стъклени глобуси за целта. А за тези, които не разполагат с такъв, чудесна работа върши и най-обикновен буркан. Особено ако за вътрешността се подбере симпатична фигурка, формата на стъклената външност няма голямо значение… Естествено големината на буркана е в зависимост от големината на фигурката, а от буркана зависи количеството на броката. Аз заложих на следните материали:


1 голям буркан на винт (700 мл)
дестилирана или бутилирана вода
6 ч.л. глицерин (1 шишенце от 40 г)
2 ч.л. брокат
водоустойчиво лепило
пластмасова капачка
подходяща фигурка


Първото и най-важно нещо е избраната фигурка (тя трябва да е от материал, който не се „плаши“ от вода) да се залепи здраво на капачката на буркана. За целта трябва да се използва водоустойчиво лепило (аз се спрях на „Поксипол“). Много е важно и ако отдолу на фигурката има етикет, той да се махне преди това, защото иначе потопен във водата, след време той ще падне, а заедно с него и цялата фигурка.




А за да се вижда добре цялата фигурка (въпреки че моята си имаше и постамент) и за да се получи по-добра композиция в буркана, на капачката на буркана първо залепих пластмасова капачка от бурканче на крем за лице и чак върху нея – фигурката.




Така получената министатуя се оставя, за да изсъхне добре лепилото (за по-сигурно за една нощ).




На другия ден в буркана се налива вода (не се пълни догоре), добавя се брокатът и се разбърква добре. Препоръчително е водата да е дестилирана или поне бутилирана от магазина, като във втория случай може и да се превари предварително за всеки случай (за да не помътнее след време). Общото количество на броката е не повече от 2 ч.л., като аз заложих на различни видове – 1 ч.л. бял ситен, 1 ч.л. сребрист по-едър и по 1 щипка (1 ръсване от ситните дупчици) от цветните – ситен червен, ситен син и едър червен. Тук не важи популярният девиз на Мечо Пух и ако брокатът е повече, крайният резултат не изглежда добре.




Добавя се глицеринът (ролята му е да уплътни течността, за да не се утаяват твърде бързо брокатените частици) и се долива толкова вода, че като се завие капачката с фигурката, да не прелива.




Капачката се затяга и това е всичко – разклащаме буркана и се наслаждаваме на виелицата в него!








Естествено това привлекателно коледно украшение може да се направи и в малки бурканчета (200 мл) и изобщо да се ползват буркани с различна форма и големина – важното е избраната фигурка да се събира вътре и да изглежда добре.














Няма коментари:

Публикуване на коментар