27 март 2014

Задушен карфиол




Преди години попаднах на една много приятна рецепта – карфиолен чийз пай. Получава се вкусно ястие, но е малко връткаво и с доста продукти в него (повечето от които вече не влизат в менюто ми). Още тогава останах много приятно изненадана от плънката – оказа се, че карфиолът се комбинира чудесно с аромата на лук, чесън, босилек и мащерка! А това беше една от малкото рецепти с карфиол, които някога съм приготвяла. Просто винаги съм се чудела какво аджеба може да се направи с този прекрасен зеленчук, освен да се ползва за туршия…
И така, миналата година, чудейки се отново какво да спретна с една кичеста главичка цветно зеле, си спомних за горния пай и ми хрумна, че мога да изпълня само част от цялата рецепта – плънката от карфиолени розички. Естествено този път не като плънка към нещо, а като самостоятелно ястие. И така се появи рецептата ми за задушен карфиол. Приготвя се много лесно и бързо (идеята е зеленчуците да се задушат само няколко минути, просто докато спрат да тропат из тенджерата при разбъркване – аз поне не ги обичам омекнали или почти на каша, пък и колкото по-дълга е термичната обработка на храната, толкова повече се губят ценните вещества в нея), а наистина е много вкусно!


1 средна глава карфиол (800-850 г)
1 голяма глава лук
3-4 скилидки чесън
2 ч.л. сол
няколко листа пресен босилек
4-5 клонки мащерка
няколко стръка магданоз
струйка студенопресован зехтин


Карфиолът се нарязва на розички, лукът – на полумесеци, чесънът – на филийки и всичко се задушава в малко водичка заедно със солта и нарязаните на ситно босилек и мащерка. Няма нужда да се готви твърде дълго, достатъчни са 8-10 мин. на среден огън – само докато карфиолът и лукът лекичко омекнат и подправките си пуснат ароматите. Тенджерата се сваля от котлона, добавя се наситненият магданоз, полива се със струйка зехтин и се разбърква.




Пресните подправки могат да се заменят със замразени или със сушени, макар че сушените ще придадат малко по-различен аромат на ястието.




Ако всичко се пасира, се получава чудесно пюре, което може да се сервира самостоятелно или като гарнитура, както и да се включи в състава на друго ястие.








Няма коментари:

Публикуване на коментар