събота, 17 май 2014 г.

Леко сиропиран сладкиш с тахан, бадеми и стафиди





Още един великолепен сладкиш от прекрасния блог на Мария Митева-Христоу! Възхитена съм от него! Още едно попадение в десетката на постен сладкиш, и то отново с тахан в състава си! И отново сочен, ароматен и изключително вкусен, макар и съвсем различен по вид от тартата с тахан и шоколад. Добре, че става сладичък, иначе цяла тава от него може да изчезне само за няколко часа…
Интересното в настоящата рецепта не е само наличието на тахан, а и това, че сладкишът е сиропиран. Но не очаквайте подобие на баклава или тулумбички, където сиропът се лее щедро и десертът трудно се преглъща от сладост; тук начинът на сиропиране е по-различен – сиропът е в по-малко количество и само колкото да се навлажни леко вече изпеченото тесто. И резултатът наистина е много добър!
Този път останах по-близо до оригиналната рецепта, защото и там препоръките са за пълнозърнесто брашно; аз замених само бялата захар с кафява. Затова и моят сладкиш се получи по-тъмен, но пак си е красив – с един такъв изкусителен карамелен цвят…



300 г пълнозърнесто брашно
170 г кафява захар
1 пак. бакпулвер
1 равна ч.л. сол
280 г сусамов тахан
250 мл прясно изцеден портокалов сок
настъргана кора от 1 портокал
180 г бадеми
140 г стафиди
40-50 мл ром

за сиропа:
170 г захар
180 мл вода
настъргана кора от 1 лимон



Стафидите се накисват в рома за поне 30 минути, като се разбъркват от време на време, за да се напоят всички равномерно.
В купа се смесват сухите съставки – брашното, захарта, солта и бакпулверът. Добавят се сусамовият тахан, портокаловият сок и настърганата кора. Разбърква се с дървена лъжица за кратко, колкото да се смесят продуктите. Добавят се бадемите (нарязани на едри парчета) и стафидите и отново се разбърква, за да се разпределят равномерно в сместа.





Тестото се изсипва в покрита с хартия за печене тава (30х20 см или малко по-голяма). То е много гъсто и е трудно за заравняване, по-лесно става със супена лъжица, която се намокря периодично с вода.








 

Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор около 30-40 мин. или докато се зачерви отгоре. Изважда се от фурната и оставя да се охлади напълно.









Продуктите за сиропа се смесват в малка тенджерка и се слагат на котлона. Разбъркват се с дървена лъжица, докато захарта се разтопи, и когато сместа заври, котлонът се намалява и сиропът се оставя да ври тихо за 10-ина минути. Студеният сладкиш се залива с горещия сироп и се оставя, докато го попие и изстине.






Сладкишът се съхранява на стайна температура, покрит с найлоново фолио, но може да се прибере в хладилника за около 2 часа, за да охлади и да е по-лесно да се нареже. По препоръка на авторката на рецептата само ако времето е много горещо, може да се държи в хладилник, обаче от студеното се втвърдява и преди да се сервира, ще трябва да се извади, за да се отпусне.
Нарязва се парчета, като всяко може да се поръси за красота с малко канела и пудра захар, но аз реших, че и така е достатъчно сладък.












Няма коментари:

Публикуване на коментар