16 май 2014

Тарта с тахан, шоколад и портокалов сок




Тартите по принцип не са сред обичайните сладкиши, които приготвям, по една или друга причина... Но когато видях една такава с шоколад и тахан в Готварската книга на Мария Митева-Христоу, не мирясах, докато не я приготвих. И останах очарована! Това е невероятен десерт – ароматен и кремест, и на всичкото отгоре постен! Лично аз обичам такива сладкиши – сочни и кремести. А комбинацията от шоколад и портокал ми е любима! Така че препоръчвам тартата горещо! Още повече, че наистина не е лесно да се намери традиционен сладкиш без животински продукти. Или ще има масло в тестото, или сметана и крем сирене в пълнежа. А тук вълшебството се дължи на сусамовия тахан. Оказва се, че това е великолепен продукт – може да се използва и в солени, и в сладки ястия; и в салати, и в тестени, и в десерти. До миналата година го бях ползвала само за приготвянето на баба гануш и хумус и затова сега съм много щастлива, че откривам все повече негови приложения – първо беше експериментът с катмерчетата; после открих, че е много подходящ и просто за намазване върху филия с малко подправки отгоре за закуска сутрин; а сега се оказва, че с него стават чудесни кремчета! А как се връзва само с портокаловия сок и шоколада!... Така че желаещите да изпробват нови и на пръв поглед странни комбинации, да не се колебаят нито за миг!
Продуктите за сладкиша са с моите иновации на рецептата, но може да предпочетете и оригиналния вариант – убедена съм, че ще е достатъчно вкусно и по двата начина.


тестена основа:
200 г пълнозърнесто брашно
60 г кафява захар (смляна)
30 г бадеми, смлени на ситно
60 г зехтин
60 г прясно изцеден портокалов сок
настъргана кора от 1 портокал
1 ванилия

пълнеж:
340 г прясно изцеден портокалов сок
340 г натурален шоколад или кувертюр (с 50-60 % какао)
340 г сусамов тахан (суров на „Балчо“)
50 г (2 с.л.) пчелен мед
настъргана кора от 1 портокал
какао за поръсване


В купа се смесват сухите съставки – брашното, захарта и смлените бадеми. Прави се кладенче и в него се изсипват зехтинът, портокаловият сок, настърганата кора и ванилията. Разбърква се, докато се образува топка от меко тесто, което се разточва върху парче хартия за печене. Диаметърът на кората трябва да е достатъчно голям, за да покрие дъното и стените на формата за печене (22-24 см). Тавата (без да се подмазва) се захлупва върху кората и всичко се обръща обратно заедно с хартията, тестото се намества и чак тогава хартията се отстранява. Тестото се разпределя равномерно с пръсти по дъното и стените на формата и се надупчва по дъното с вилица. Пече се на 160 градуса с вентилатор около 15 мин. Готовата тестена основа се оставя да се охлади напълно, изважда се от тартената форма и се поставя в чиния или поднос, в който ще се сервира десертът.
Портокаловият сок се загрява до завиране. Сваля се от огъня и в него се изсипва начупеният шоколад, като трябва всичкият да потъне в сока. Оставя се да постои малко, докато шоколадът се размекне, добавят се настърганата портокалова кора и медът и се разбърква с дървена лъжица, докато шоколадът се разтопи напълно. След това се добавя сусамовият тахан и разбъркването продължава до хомогенна пухкава смес. Полученият крем се налива в изстиналата тестена основа и сладкишът се оставя на стайна температура за няколко часа, докато пълнежът стегне. Когато повърхността му засъхне, се поръсва с какао.
По препоръка на авторката на рецептата тартата се съхранява на стайна температура, не в хладилник. Ако се прави през по-топлите месеци, може да се охлади леко, преди да се сервира.




В оригиналната рецепта брашното беше бяло, аз реших да го заменя с пълнозърнесто. С него тестото става по-твърдо и грубо, по-трудно е да се разточи и кората да се прехвърли във формата за печене. Трябва и да се внимава да не се препече, че да не стане на твърда кора, както се получи при мен за съжаление... Наложи се да сложа целия поднос със сладкиша в найлонова торбичка, за да омекне основата. Замених и пудрата захар с кафява, като я смлях в мелничката на кухненския робот. Ванилията и портокаловата кора също са моя добавка – оказа се, че са чудесно допълнение. С тези промени тестената основа стана невероятно вкусна и ароматна, тестото беше изключително вкусно даже и сурово!
Намалих малко количеството на продуктите за пълнежа от рецептата източник по две съображения: първо, според авторката на оригиналната рецепта кремът е много за тарта от 22 см и немалка част от него остава, и второ, таханът, който ползвах (суров натурален на „Балчо“), е в буркан от 340 г – затова сложих същия грамаж и от останалите продукти. Моята тавичка обаче е малко по-голяма, макар и по-плитка и изобщо не ми остана крем. Следващия път ще пробвам с пълнозърнест тахан – по принцип си купувам от него, но се колебаех дали ще е подходящ за сладкиша.
Що се отнася до степента на сладост на тартата – доста е сладка, но за мен е добре, нали все пак е сладкиш; в крайна сметка всичко зависи от шоколада, който се ползва, и от вкуса на консуматорите. Опция е да се пропусне медът в пълнежа, поне аз така смятам да направя следващия път, защото съм решила да пробвам с друг шоколад, който е малко по-сладък от първия.
И още едно уточнение – от авторката на оригиналната рецепта се научих да меря, т.е. да тегля дори и течните продукти в грамове, така че не се чудете на „60 г зехтин“ в списъка с продуктите – той не е равен на 60 мл, за разлика от портокаловия сок (и водата и явно повечето течности), от който 60 г = 60 мл.








Няма коментари:

Публикуване на коментар