21 януари 2020

Хумус




Хумусът е едно от съкровищата – в случая кулинарно – на Близкия Изток. Едва ли вече има някой, който не е чувал за него; сигурна съм даже, че е любимо ястие на много хора. Приготвя се лесно и бързо (ако изключим времето за накисване на нахута) и е идеален за какво ли не – може да се хапва и просто с някакъв хляб, става за всякакви сандвичи или рулца, чудесно се комбинира и с различни зеленчуци… При това търпи всевъзможни вариации – към „базовия модел“ могат да се добавят печени моркови, чушки, патладжани или цвекло, а защо не и червен боб и сушени домати… И всеки път резултатът е зашеметяващ! Но за класическия вариант са необходими само сусамов тахан, чесън, лимонов сок и кимион – за моя вкус тези количества са идеалните:


1 ч.ч. (200 г) сух нахут (450 г сварен)
5 с.л. сусамов тахан
5 скилидки чесън
сок от 1 лимон
1½ ч.л. сол
1 ч.л. кимион
малко вода от варенето

за сервирането:
струйка зехтин
щипка червен пипер



Нахутът се накисва в студена вода за поне 24 часа (може и повече), като за това време водата се сменя 2-3 пъти. Изплаква се добре и се слага на котлона. Като заври, водата се излива, нахутът се измива от пяната и се налива нова вода – гореща. След като заври отново, котлонът се намалява на най-ниската степен. Вари се, докато омекне – около 1 час или малко повече. Оставя се да поизстине. Няколко зърна се оставят за украса при сервирането.
Всички продукти едновременно се слагат в блендер и се пасират (с малко водичка от варенето на нахута) до гладка смес. Сипва се в чиния и се полива със струйка зехтин, а отгоре се поръсва с червен пипер и цели зърна нахут.




Хумусът е фантастичен! Прекрасен е на вкус и аромат, а както знаят всички любители на този близкоизточен специалитет – върви в компанията на арабски питки, домашни най-добре. Отчупва се парченце от хляба и с него се загребва… Мммм…










2 коментара:

  1. Миме,
    чудесен е хумоса, даже и с печена тиква се получава добре и с всякакви печени зеленчуци - тиквички, моркови, пиперки, патладжани, лук , сушени домати и сушени кореноплодни зеленчуци / целина, корен магданоз,морков и пащърнак/.Така,че тази разядка е вкусна, а и много красиво изглежда.Аз правя и суров хумос от кълнове на нахут, жълт и зелен грах, леща.Също става много вкусен, а и може да се консумира с различни добавки или с песто.
    Твоят хумос също е прекрасен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! И за добрата оценка, и за идеите за различни комбинации. Повечето съм ги пробвала, но си набелязвам тези с тиква и тиквички - за по-нататъшни експерименти! Пащърнакът също ми е любим, та ще помисля и за него...

      Изтриване