Алабашът е прекрасен кореноплод – много е свеж, с мек вкус и приятна сладникава нотка (за разлика от налютяващата ряпа например). И естествено – с полезни свойства, заради което си заслужава по-често да му обръщаме внимание. Чудесна есенно-зимна (т.е. сезонна) салатка става с него, особено пък ако се комбинира с някой морков. Количествата на продуктите зависят от големината им и от броя порции, които се целят; за 2 порции са достатъчни:
1/3 средно голяма глава алабаш
1 морков
щипка сол
няколко маслини
листенца от алабаша за украса
Алабашът се измива добре (аз не го белих заради прекрасния цвят на кората му) и заедно с моркова се настъргва на едро ренде. Овкусява се с малко сол и домашен ябълков оцет и салатата е готова. Добавят се няколко маслинки – хем за украса, хем да компенсират пропуснатата мазнина.
Ако главата алабаш е с листа, в никакъв случай не ги изхвърляйте – те също са годни за консумация. Нарязват се на ситно и се добавят към салатата, а най-дребничките може да се оставят цели за украса.
Салатата може да се подреди на редове, а може и да се разбърка преди сервиране – и по двата начина е достатъчно красива. И е все толкова вкусна и полезна.
Миме,
ОтговорИзтриванеПравя редовно тази салата.Много вкусна става, евтина и много полезна особено през зимата.Използвам и листата както по - горе прочетох.Прекрасна салатка се е получила и при теб.
Поздрави и лека и спорна седмица !
Благодаря, Ели! Много уважавам всички кореноплодни и аз също гледам да ги ползваме за салати през зимата - да разнообразяваме малко туршията и киселото зеле.
ИзтриванеСпорна седмица и на теб! :)