Ако обичате печен лук и обожавате аромата му, то това е за вас! Не ми стигат думите, за да опиша този пастет – той е пристрастяващо вкусен, зашеметяващо ароматен, изключително нежен и фин, просто божествен! При това са нужни само няколко, и то съвсем простички продукта, за да се приготви.
4 големи глави лук (около 700 г)
100 г тофу
2 с.л. (40 г) слънчогледов тахан
сок от 1 малък лимон (50 г или на вкус)
½ ч.л. сол
самардала за поръсване
Главите лук се измиват и се срязват на четири, без да се белят (отрязват се само брадата и върхът). Пекат се на 200 градуса на горен и долен реотан около 45-50 мин., като по някое време парчетата се завъртат, за да се запекат и откъм срезовете.
Резените лук се обелват и се оставят да се охладят малко. Всички продукти едновременно се блендират до гладка смес. Пастетът се сервира с тънки филийки препечен хляб или с някакви крекери, с които може направо да се гребва от купичката. Много добре би се комбинирал и с всякакви печени или задушени зеленчуци.
Понеже е леко сладък (приятно, не като десерт!), много добре се получава, ако при сервиране се поръси със самардала – тя хем дообогатява букета от аромати, хем създава прекрасен баланс на вкусовете.
Пастетът е невероятен, просто е върхът! Супергладък и фин и с божествен аромат – печеният лук наистина ухае феноменално! И за пореден път се убеждавам, че слънчогледовият тахан е идеален за подобни разядки – и като аромат, и като текстура. При блендирането на съставките може да се добави и малко магданоз или друга зелена подправка, но това ще се случи следващия път…
Миме,
ОтговорИзтриванеПрекрасен е пастета.Аз имам проблем с употребата на тофу.От него получавам киселини.Може би защото соевото мляко се пресича с лимонтузу.Но пастета е наистина интересен като съставки.
Поздрави, записвам рецептата за проба !
Ели, тофуто не се забелязва особено в пастета, по-скоро е за текстура, така че може да го пропуснеш или пък да го замениш с нещо друго (набелязала съм си една подобна рецепта за печен лук с варен булгур, орехи и сушени чушки, но още не съм я пробвала). Мисля, че пак ще се получи добре, важното е да има много печен лук - вълшебството се дължи на него!
ИзтриванеХубав ден! :)
Пастетът е феноменален , благодаря за вдъхновението, като пекох лука реших да оставя една от главите цяла и ми се стори много добра идея да се пекат цели лукчетата, така се запазва сока вътре и става много мек и карамелен вкуса.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за добрите думи и за отзива! Когато пекох лука, бях пред голяма дилема дали да срежа главите, или да ги оставя цели точно заради тази сочност. В крайна сметка се спрях на първия начин, за да се получат запечени крайчета, които придават разкоша на печения лук. Но следващия път със сигурност ще пробвам с цели глави! :)
Изтриване