04 юни 2014

Надупени картофки




Рецептата за тези картофки е не само безкрайно проста, а и вече малко поизтъркана, затова дано не е досадна за по-любопитните кулинари. Но изпечени по този начин, картофките са толкова вкусни, че винаги си ги хапваме с огромно удоволствие. А как вървят с чаша бира…
Количеството на картофите и големината на тавата варират в зависимост от броя на порциите, които желаете да приготвите. Но имайте предвид, че картофките се хапват неусетно и свършват много бързо. 😇 Даже и когато вече се е нахранил, човек се изкушава да посегне към още някоя половинка… ако такава е останала де… 😉


картофи
сол
олио по избор


Картофите (без да се белят!) се измиват добре и се срязват на две половини. Посоляват се откъм срязаната страна и се нареждат захлупени в подмазана тава с незалепващо покритие. По желание преди да се наредят в тавата, могат да се поръсят и с някакви любими подправки, но и така, само със сол, са достатъчно вкусни!




Пекат се на максимална мощност на фурната при включен вентилатор 25-30 мин. до златисто отгоре, а отдолу – до хрупкава апетитна коричка.




По този начин могат да се приготвят както пресни, така и стари картофи. Пресните не стават така хрупкави като старите, защото имат по-голямо количество вода в състава си, но пак са невероятно вкусни точно заради своята сочност и свежест. А старите след печенето стават малко по-сухи, но пък с божествено изкусителна коричка!










Няма коментари:

Публикуване на коментар