20 юни 2014

Шоколадово-бананов крем с тахан




След супер успешната тарта с тахан, шоколад и портокалов сок просто нямаше как да не ми хрумне идеята да експериментирам по темата с крема, като заменя портокаловия сок с някакъв друг плод. И честта да бъде първи, се падна на банана – вкусен, сладък и ароматен. Оказа се идеален за целта! Като се пасира, се втечнява и идеално допълва останалите продукти. А се съчетава с шоколада чудесно и на вкус. Предпочитам банани, по които са започнали да се появяват тъмни петънца – по-сладки и по-ароматни са и няма нужда от друг подсладител (в крема за тартата има мед). Шоколадът е натурален, с висок процент съдържание на какао, но все пак е въпрос на вкус каква марка и колко сладък шоколад да използвате. В крайна сметка заложете на любим вкус! Важното е, че се получава чудесен крем – гладък, пухкав и много вкусен! За 2 порции са нужни:


50 г натурален шоколад
50 г сусамов тахан
2 банана


Шоколадът се разтопява на най-ниската степен на котлона (няма нужда от водна баня), сваля се от огъня и към него се прибавя таханът. Разбърква се, докато се смесят, като същевременно и шоколадът изстива. Бананите се пасират, прибавят се към шоколадовата смес и се разбърква добре до гладка консистенция.




Кремът е разкошен! Хубав е както току-що приготвен (леко течен е – като течен шоколад), така и на другия ден след престой в хладилника – тогава се стяга и смятам, че би могъл да се използва дори като пълнеж за тарта, т.е. би могъл да се реже, за да се оформи парче от сладкиша. Със сигурност би свършил и чудесна работа в някоя тортичка, слепвайки блатовете…




Могат да се получат малки вариации във вкуса в зависимост от големината на бананите – ако са по-малки, кремът става по-шоколадов, ако са по-големи – има по-изразен вкус и аромат на банани. Но и в двата случая резултатът е великолепен!








1 коментар: