04 юни 2014

Картофено-гъбени колибки




Обичам картофи (особено печени) във всякаква форма, а комбинацията им с гъби също ми допада много. Затова като видях тази рецепта, веднага си я харесах и си наумих да я приготвя някой ден. Но при мен се получиха не филии, а колибки! На друг пък може да му се получат кулички или кой знае какво друго… В крайна сметка оформлението и наименованието на ястието не са толкова важни; по-важното е, че е вкусно и е приготвено от добре съчетаващи се помежду си продукти. Количеството им е трудно да се определи с точност, аз лично карах на око и на вкус, както всъщност се случва с повечето ми кулинарни изпълнения… Пък и зависи от големината на зеленчуците:


3 средни картофа
5-6 гъби
7-8 с.л. замразен грах
щипка ситно нарязан копър
щипка риган
олио (по избор)
ароматен зехтин
сол на вкус
стръкчета пресен розмарин


В тенджерка се загрява съвсем малко олио и се изсипва грахът (без да се размразява). Задушава се буквално за 1-2 мин., докато грахът се размрази – той не е твърд и няма нужда да се чака да омеква. Сваля се от котлона и се намачква на пюре с вилица, като се добавят 1-2 с.л. зехтин (ароматен) и 1-2 с.л. вода (с вилица сместа не може да стане идеално гладка, но това не е проблем; който желае, може да ползва блендер). Посолява се на вкус и се добавя малко нарязан на ситно копър. Всичко се разбърква добре.
Картофите се измиват добре и без да се белят (особено ако са пресни), се нарязват на филийки и се посоляват. Гъбите също се измиват и се нарязват на филийки, след което се поръсват със сол и с малко сух риган. Продуктите започват да се редят, като резенче картоф се намазва с малко от граховото пюре; отгоре се слагат 2-3 резенчета гъби (да го покрият), пак намазани с грахово пюре;




още един ред от намазани гъби и се завършва с картоф. За да се получат колибки, картофите не трябва да са много едри и се нарязват на четири резена, като големите се слагат отдолу за основа, а крайните се поставят отгоре. За да се улесни малко мазането с граховата смес, горният слой гъби не се маже, а се намазва картофът, с който се завършва реденето, и се захлупва върху гъбите.




Отгоре се намазва лекичко с олио и колибките се пекат на 180 градуса 40-50 мин., докато картофите омекнат. Ако пък картофите са по-големи и трябва да се нарежат на повече от четири филийки, при реденето ще се получат кулички вместо колибки (горното резенче картоф ще бъде равно вместо заоблено). Но тогава ще трябва да се увеличи количеството на гъбите и на граха.




Отгоре забодох по едно стръкче розмарин, но то е по-скоро за красота, отколкото за аромат – сложено по този начин, не успява да ароматизира особено картофа, в който е боднато. Обаче като се изпече, се получава нещо като розмаринов чипс – много хрупкав и изключително приятен да се схруска!
А ситно нарязан розмарин може да се наръси и върху картофените резени, преди да се намажат с граховата смес – тогава картофите ще се овкусят идеално.









Няма коментари:

Публикуване на коментар