04 юни 2014

Гъби на фурна с ароматен зехтин




Едва ли има кулинар, даже и не особено опитен, който да не може да приготви печени гъби. Че какво толкова има в едни гъби на фурна? Още повече, че дори няма някаква плънка, която да заслужава по-особено внимание. Но може би в това се състои очарованието на ястието – в неговата простота… Най-голямото му достойнство е, че се приготвя за броени минути, а е достатъчно вкусно! Пък и е чудесен начин да се пласират няколко изостанали гъби от някое друго ястие – в случая от картофено-гъбените колибки. Споделям тази рецепта не като нещо изключително или невиждано досега, а заради начина, по който се използва зехтинът. По принцип сме свикнали да слагаме мазнината по време на готвенето или печенето на храната, но щом става въпрос за студено пресован зехтин, това би било безсмислено разхищение. Затова аз го добавям, след като гъбите са вече изпечени. Пък и в последно време все повече специалисти по здравословно хранене съветват да не подлагаме мазнините (не само студено пресованите) на дълга термична обработка. Уверявам ви, че по този начин храната става не по-малко вкусна!
Количеството на гъбите не е точно определено – колкото имате под ръка или в зависимост от гладните гърла, които ще изхранвате; зехтинът също е на око…


гъби
сол на вкус
ароматен зехтин


Гъбите се измиват и им се махат пънчетата. Нареждат се в тавичка (пънчетата също се слагат, като се срязват на две по дължина) и се посоляват.
На дъното на тавичката се налива съвсем малко водичка, за да не залепнат гъбите, преди да са си пуснали своята. Пекат се на силна фурна 10-15 мин.




Когато са готови, се изваждат от фурната и се поливат със зехтина. Оставят се за няколко минути да се смесят вкусовете и тогава се сервират. Понеже зехтинът е ароматен, няма нужда от някакви подправки.




Ако нямате ароматен зехтин, може преди печенето да поръсите гъбите с подправки по избор – риган, розмарин, мащерка… и да сложите по някое парченце чесън във всяка гъбка…








Няма коментари:

Публикуване на коментар