неделя, 31 август 2014 г.

Босилково песто
Много обичам аромата на босилека и го слагам в какви ли не ястия. Но досега не бях правила песто от него. А му се каня отдавна! Само че моето песто не е босилЕково, а босилково! – не само защото „босилков“ е често срещан епитет в народните ни песни и ми звучи много мило и поетично, а поради факта, че така е записана думата в правописния речник…
След малка разходка из нета си намерих и рецепти, макар че бях готова да карам и на око... За разлика от друг път, когато за едно нещо намирам безброй вариации на рецептата, този път и двете, на които се спрях, бяха като преписани една от друга (не искам да кажа нищо лошо за двете авторки, даже напротив!). А едната е българка, живееща в Италия – как да не й се довериш! Аз естествено преформих рецептата във веганска, т.е. пропуснах сиренето в нея. И още по-естествено – не ми и хрумна да търся кедрови ядки… Понеже босилекът ми беше малко, намалих и останалите продукти. Излезе половин малко бурканче песто.


1 шепа босилек
25 г орехи
1 скилидка чесън
¼ ч.л. сол
50 мл зехтин


Всички продукти се слагат в дълбок и тесен съд и се пасират. Бързо, лесно и много вкусно!
Какво да сложите под и над пестото е въпрос на вкус и на въображение. Аз заложих на (за една порция):

1 розов домат
кръгчета зелена чушка
няколко капки тъмен балсамов оцет
струйка ароматен зехтин
маслинки
листа босилек за украса
Доматът се нарязва на дебели шайби, които се подреждат в чиния. Върху всеки резен се слагат кръгче чушка и по 1-2 ч.л. песто. Полива се с малко балсамов оцет и зехтин и се украсява с маслини и листа босилек.
Изключително елементарно, но много красиво и вкусно!Няма коментари:

Публикуване на коментар