Иначе става въпрос за нещо, което съвсем доскоро за мен беше тера инкогнита – никога преди не бях готвила или опитвала дори сладки картофи, само бях чела разни статии за техните полезни качества. И когато преди няколко месеца попаднах съвсем случайно на рецептата на Дона Петкова, бях заинтригувана и реших, че е крайно време да пробвам какво е това животно сладък картоф. Като попрочетох тук-там за него и най-вече след като го опитах, се оказа, че нито е толкова сладък, нито е картоф, т.е. не е от същото ботаническо семейство, а е много далечен роднина на познатия ни картоф. Консистенцията му, че дори и вкусът и цветът, са по-скоро като на тиква – наистина намирам голяма прилика с нея. Но важното е, че не е толкова странен на вкус и скоро мисля да пробвам и други начини на приготвянето му, даже вече съм си набелязала 1-2 рецепти…
Но да се върнем на ястието, което толкова ме впечатли и пристрасти. Когато го приготвих за първи път преди няколко месеца, дори не успях да го снимам. Но при втория опит миналата седмица поправих този пропуск.
За 3-4 порции са нужни:
1 с.л. кокосово масло
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 с.л. къри паста
1 консерва (400 мл) кокосово мляко, може и домашно
1 лайм – сокът и кората
2 ч.л. кафява захар
1 голям патладжан
1 сладък картоф
няколко стръка пресен кориандър
сол на вкус
Всички продукти трябва да са приготвени предварително – обелени, нарязани, настъргани, изстискани и каквото друго се изисква от тях, защото готвенето и добавянето им един след друг става много бързо.
Първо се приготвя патладжанът – нарязва се на по-едри кубчета, посолява се и се оставя за около 30 мин. да се отцеди горчивият сок, след което се изплаква. Сладкият картоф (аз не го беля, само почиствам ако има нещо черно или наранено по кората) се нарязва на кубчета с големината на патладжанените. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Кората на лайма се настъргва, а той се изстисква (пулпата, останала при изстискването, също се използва). За улеснение на готвенето после в сока може да се добавят кората, пулпата и захарта.
Кокосовото масло се загрява, слагат се лукът и чесънът и се разбърква енергично за 10 секунди. Добавя се къри пастата и се разбърква. Веднага след това се наливат кокосовото мляко и сокът на лайма заедно с пулпата, кората и захарта и се бърка отново енергично за 10 секунди. Накрая се добавят патладжанът и сладкият картоф. Посолява се на вкус и се оставя да къкри на слаб огън 20-25 мин. до омекване на зеленчуците. Маха се от котлона и се гарнира с нарязания кориандър. Сервира се със сварен ориз, в случая – пълнозърнест басмати.
Ето каква точно къри паста ползвам:
Съдържа: лимонена трева, люти чушлета, лук, чесън, див джинджифил, галанга, сол, вода, лимонена кора, свеж кориандър, кимион, кориандър на прах, бял пипер.
Ако сосът се сгъсти твърде много (явно поради сгъстителите в консервираното кокосово мляко), може да се добави малко водичка. Ако пък ползвате домашно мляко, то е по-редичко и тогава може да сгъстите соса, като намачкате няколко парченца сладък картоф.
Манджата е уникално вкусна! Убедена съм, че това се дължи на множеството подправки в зелената къри паста – ако се ползват само черен, червен пипер и куркума, няма да бъде толкова вкусно и ароматно. Голяма е заслугата на джинджифила, кимиона и кориандъра. Но черешката на тортата е лаймът – придава невероятна свежест и аромат! Оказва се, че това дребно плодче е мултифункционално – подхожда идеално и на салати, и на основни, и на десерти; а за напитки – независимо безалкохолни или алкохолни, т.е. прословутото мохито – да не говорим…
Манджата е уникално вкусна! Убедена съм, че това се дължи на множеството подправки в зелената къри паста – ако се ползват само черен, червен пипер и куркума, няма да бъде толкова вкусно и ароматно. Голяма е заслугата на джинджифила, кимиона и кориандъра. Но черешката на тортата е лаймът – придава невероятна свежест и аромат! Оказва се, че това дребно плодче е мултифункционално – подхожда идеално и на салати, и на основни, и на десерти; а за напитки – независимо безалкохолни или алкохолни, т.е. прословутото мохито – да не говорим…
Няма коментари:
Публикуване на коментар