петък, 26 май 2017 г.

Кафяв ориз със зеленчуци
Ориз със зеленчуци е вероятно най-простото нещо на света и няма нужда от кой знае какви рецепти и напътствия. Но ако говорим за ястие от бял ориз, който се сварява директно. А аз от години ползвам кафяв ориз – толкова ми хареса, когото го опитах за първи път, че оттогава готвя само с него. Има прекрасен вкус и аромат (някои го определят като леко орехов) и всичко, приготвено с него, става великолепно. Но той си има своите тънкости – иска по-дълго варене и повече вода (съотношението с водата е 1:4), а най-добре е първо да се накисне. Така хем се сварява по-бързо, хем се изпълняват препоръките за по-здравословно хранене зърнените, ядките, семената и бобовите да се накисват във вода преди готвене. Е, тогава се променя съотношението с водата – става 1:2.


1 ч.ч. кафяв ориз
2 моркова (нарязани – 1 ч.ч.)
1 ч.ч. замразен грах
1 ч.ч. царевица
4 с.л. зехтин
1½ ч.л. сол
черен пипер на вкус
½ ч.л. кориандър


Оризът се накисва от предния ден в студена вода. Изплаква се добре и се сварява в 2 ч.ч. вода и 1 ч.л. сол. Когато дръпне всичката вода (трябва да е добре сварен), се добавят черният пипер и кориандърът и се разбърква.
Морковите се нарязват на кубчета и в друга тенджера се задушават на слаб огън с 2 с.л. зехтин за готвене и малко водичка за 7-8 мин. Не трябва да омекват много, а да останат хрупкави. Тогава се изсипва замразеният грах (без да се размразява предварително), поръсва се с ½ ч.л. сол и всичко за задушава за още 2-3 минути. Ако се готви по-дълго, зеленчуците омекват, а грахът губи хубавия си цвят. Накрая се добавят царевицата и свареният ориз (царевицата няма нужда от термична обработка) и се разбърква добре. Котлонът се изключва и тенджерата се оставя за няколко минути на него, за да се смесят вкусовете и ароматите. Тогава оризът се полива с 2 с.л. зехтин екстра върджин и отново се разбърква леко.


Ястието може да се сервира със соев сос, но и така си е прекрасно – много е вкусно, с чудесен аромат от кафявия ориз и леко хрупкави и свежи зеленчуци. Ако не ги харесвате така, задушете ги за по-дълго време, просто аз не ги обичам меки. Количеството на ориза може да е повече, но на мен така ми харесва – с повече зеленчуци, които да се усещат по-осезателно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар