сряда, 23 август 2017 г.

Пълнени чушки с кафяв ориз




Със сигурност всяка домакиня може да сготви пълнени чушки. Но моите са различни – с кафяв ориз са, без обичайните запръжки и основната част от мазнината се добавя след свалянето от котлона. Обожавам и богатството от подправки – на някого може да му се видят прекалено много и може да пропусне някоя от тях, но за мен всяка има своето място в ястието. Освен това обичам в плънката заедно с ориза да се усещат и парченца от зеленчуци, затова ги режа по-едро. А кафявият ориз има своите особености – накисва се предварително във вода и въпреки това изисква по-дълго готвене. Затова предварително го сварявам до полуготовност, преди да го добавя в плънката.


10 чушки (цветът е по желание и според сезона)
1 ч.ч. кафяв ориз (около 200 г)
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сол

1 глава лук
1 морков
1 чушка
1 домат
няколко стръкчета чубрица
1 стръкче розмарин
½ ч.л. кимион
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. червен пипер
щипка черен пипер
няколко листа босилек
1/3 връзка магданоз
1 ч.л. сол
струйка зехтин за готвене (олио по избор)
студенопресован зехтин


Оризът се накисва в студена вода от предната вечер. На другия ден се измива добре и се сварява до полуготовност в 1 ч.ч. вода и 1 ч.л. сол – вари се, докато поеме всичката вода.
Лукът се нарязва на полумесеци, морковът, чушката и доматът (той се обелва) – на кубчета. Зелените подправки се нарязват на ситно.
Чушките се избушват и се посоляват отвътре.
Лукът се запича в суха тенджера на средно силен котлон. Налива се малко водичка и зехтин за готвене и се добавят морковът, чушката, чубрицата, розмаринът, кимионът, кориандърът, червеният и черният пипер и солта. Всичко се задушава 2-3 мин. (докато се слегнат зеленчуците) и се добавят доматите и оризът. Готви се още 1-2 мин., като се разбърква, и тенджерата се сваля от котлона. Тогава се добавят босилекът и магданозът.
Чушките се напълват с плънката, подреждат се в подходяща на големина тенджера и се налива 1 пръст вода (с нея се изплаква тенджерата от плънката, а може за варенето да се ползва и същата тенджера, без да се мие). Варят се на слаб огън около час или дори малко повече (до омекване на ориза).









С течността, останала от варенето, може да се направи сос. Чушките се изваждат внимателно в друг съд, течността се прецежда в малка тенджерка и се слага на котлона да заври. Добавя се 1-2 с.л. брашно, разтворено в студена вода, и се бърка непрекъснато до сгъстяването на соса. Количеството на брашното е в зависимост от количеството на течността, но сосът винаги може да се коригира, като се добави още малко вода или съответно брашно. Посолява се на вкус и се подправя с прясно настъргано индийско орехче.
Чушките се поливат (или по-скоро намазват) с малко студенопресован зехтин, като се капва по малко и във вътрешността им, и се сервират със соса.






Чушките са божествено вкусни! Много ароматни – както от подправките, така и от самия кафяв ориз, и с парченца зеленчуци вътре. Ако не ви се разправя с бъркането на сос, прекрасни са и без него!













Няма коментари:

Публикуване на коментар