05 ноември 2018

Много ябълков сладкиш (безглутенов)




Това е вече познатият сладкиш с много ябълки, този път в безглутенов вариант – за да бъде такъв обаче, трябва да се внимава какъв бакпулвер (или алтернативен набухвател) се използва. А целта е същата като при предишния – доста ябълки са оползотворени, вместо да се развалят, при положение че не могат да бъдат изядени своевременно сурови. Съвсем естествено сладкишът е все така сочен, ароматен и вкусен. И се оказа, че се харесва не само на мен, а и на всички, които го опитаха… Нещо повече дори – получих големи похвали и поздравления! 😇
Количеството на ябълките е по-голямо от обичайните рецепти – 1 кг, и то вече изчистени (следователно трябва да се приготвят 1,300-1,500 кг в зависимост от състоянието на плодовете, т.е. колко ще се наложи да се изрязва и изхвърля).
Mерителната чаша е 240 мл.


1 ч.ч. (180 г) оризов грис
1 ч.ч. (120 г) царевично брашно
1 ч.ч. (180 г) кафява захар
1 пак. (10 г) бакпулвер
1 бурбонска ванилова захар
1 ч.л. канела
1 кг ябълки (претеглени в изчистен вид)
1 лимон – сок и кора
½ ч.ч. (100 г) шарлан
100 г орехи (нарязани на едро)
100 г стафиди


Сухите продукти (грисът, брашното, захарта, бакпулверът, ванилията и канелата) се смесват в купа. Ябълките се настъргват на едро ренде (без да се белят) или за по-лесно се смилат в кухненски робот. Прехвърлят се в купа и се добавят лимоновият сок, настърганата кора, шарланът, орехите и стафидите (без да се накисват предварително) и се разбърква. Добавят се сухите съставки и отново се разбърква добре само с дървена бъркалка. Получава се много сочно тесто и прекалено ябълково. Изсипва се в тава (около 22х32 см), застлана с хартия за печене. Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса на долен реотан с вентилатор 50 мин. Накрая може да се запече само отгоре за 4-5 мин. до хубава коричка.






Сладкишът е разкошен – много ябълков, влажен, сочен и ароматен. Стафидите допълват богатството от аромати и текстури, а орехите осигуряват хрупкавия елемент…










Няма коментари:

Публикуване на коментар