07 януари 2019

Постен кравай




Разбрали някога българите, че водата помни, и почнали да ù приказват. А водата дава живот, без нея и без слънцето сме загубени. Отредили ù на водата голям празник – три дни, на 5-и, 6-и и 7-и януари. (…) …баш през нощта, срещу 6-и, по потайна доба се нарича водата. Тогаз чува водата най-много. На водата можеш да речеш най-скъпите си тайни и желания и тя може да ги обърне и да ти ги сбъдне.” (Из „Стопанката на Господ“, Розмари Де Мео). На 6-и януари са Мъжки водици, а на 7-и – Женски водици. Това е много стар народен празник с дълбока символика и смисъл. Върху него църквата е нагодила своя празник Богоявление – да заличи доколкото е възможно старата вяра… Но това е друга тема…
По традиция за празника се прави кравай. Месенето на хляб (съпроводен и с наричане) е част от всички народни празници, така че по тази логика обичаят за кравая идва от старите времена и от празника Водици (мога само силно да се надявам, че тук църквата няма пръст…).
Едва ли някогашните българи са разполагали с кокосово мляко и бурбонска ванилия 😉, но това е моят начин да заменя животинските продукти:


¼ кубче (10 г) прясна мая
200 мл (½ консерва) кокосово мляко
100 г кафява захар
1 бурбонска ванилова захар (или ¼ ч.л. смляна ванилия)
300-320 г брашно (може и малко повече – зависи от марката)


Маята се размива с ½ ч.л. захар в 2-3 с.л. хладка вода, поръсва се с ½ с.л. брашно, разбърква се добре и се оставя да шупне. Кокосовото мляко се загрява и се добавя захарта, за да се разтопи. Прибавя се и ваниловата захар.
Брашното се пресява и се оформя на кладенче (не всичкото наведнъж), в което се изливат млякото със захарта и маята. Омесва се тесто, което да не лепне по ръцете, като се добавя по малко от останалото брашно. Тестото се меси малко и после се удря в плота 100 пъти – 2 пъти по 50 с малко месене между двете части. По този начин тестото се изглажда идеално и без дълго месене. Оформя се на топка, намазва се със зехтин, покрива се с найлоново фолио и се оставя да втаса около 1 час на топло (във фурната на 50 градуса).




Втасалото тесто се премесва леко, като от него се отделя малко за украса (колкото орех), и се оформя на дълъг фитил. Прехвърля се в тава, покрита с хартия за печене, и се завива на кръг. Краваят се намазва със зехтин и се оставя да втаса 1 час. От заделеното тесто се оформят тънки фитилчета, от които се правят фигурки и се поставят върху втасалия кравай.




Краваят се пече в предварително загрята на 175 градуса фурна на долен и горен реотан 18-20 мин. – до златистокафява коричка. Оставя се да изстине, преди да се нареже.






Краваят е фантастичен! Мекичък и пухкав, приятно сладичък, с прекрасен аромат на ванилия и уникален лек дъх от кокосовото мляко, просто самото съвършенство! Чудесен е както още леко топъл, така и напълно изстинал на другия ден. И е толкова изкушаващ, че човек без никакви угризения изневерява на любимата си закуска от ябълки с тахан










Няма коментари:

Публикуване на коментар