10 януари 2019

Постни кравайчета с брашно от спелта




След големия кравай от завчера ми остана половината консерва кокосово мляко, която трябваше да бъде оползотворена. Възможности за това има много, но краваят беше толкова хубав, сладичък и божествено ароматен, че реших да повторя същото тесто. Но определено не в същата форма… 😊 Винаги съм искала да направя нещо от сорта на колачета или гевречета, но много трудно се наканвам (само веднъж съм правила брецели)… Затова сега просто нямаше как да не ми хрумне идеята от вече изпитаното прекрасно тесто да направя малки кравайчета. Реших да направя и още един експеримент – да заменя бялото пшеничено брашно с такова от спелта. Всичко приготвено с него ми е изключително вкусно, така се получи и този път. Обаче като за първи път имах лек неуспех – въпреки че станаха чудни на вкус, кравайчетата малко се разляха… Но понеже не се отказвам, докато не постигна своето, борбата с тестото от спелтено брашно продължи и при следващите опити установих откъде идва проблемът – просто то не трябва да се оставя да втасва толкова дълго, колкото това от пшеничено. И така – следващия път и спелтените кравайчета бухнаха прекрасно и станаха симпатични дебеланковци като пшеничените си братовчеди!


¼ кубче (10 г) прясна мая
200 мл (½ консерва) кокосово мляко
100 г кафява захар
1 бурбонска ванилова захар (или ¼ ч.л. смляна ванилия)
370 г бяло брашно от спелта


Маята се размива с ½ ч.л. захар в 2-3 с.л. хладка вода, поръсва се с ½ с.л. брашно, разбърква се добре и се оставя да шупне. Кокосовото мляко се загрява и се добавя захарта, за да се разтопи. Прибавя се и ваниловата захар.
Брашното се пресява и се оформя на кладенче (не всичкото наведнъж), в което се изливат млякото със захарта и маята. Омесва се тесто, което да не лепне по ръцете, като се добавя по малко от останалото брашно. Тестото се меси малко и после се удря в плота 100 пъти – 2 пъти по 50 с малко месене между двете части. По този начин тестото се изглажда идеално и без дълго месене. Оформя се на топка, намазва се със зехтин, покрива се с найлоново фолио и се оставя да втаса за 20-25 мин. на топло (във фурната на 50 градуса).
Втасалото тесто се премесва леко и се разделя на 8 топчета. Оставят се 5-6 мин. да си починат и от всяко топче се оформя фитил, дълъг около 30 см. Фитилите се прехвърлят в покрита с хартия за печене тава и двата края се кръстосват, за да се оформи кръгче, като краищата се оставят малко да стърчат.




Кравайчетата се намазват със зехтин и се оставят да втасат за 20 мин. Пекат се на 160 градуса на долен реотан с вентилатор 17-18 мин. – до златиста коричка. Понеже ползвам фурната за втасването, я включвам докато те са вътре.






Кравайчетата са прекрасни! Много симпатични, приятно сладички и невероятно ароматни, пухкави и прилично дебелички. 😉 Чудесни са и за десерт, и за закуска – в компанията на прясно изцеден портокалов сок.






Дори и първите, които не бухнаха нагоре, а се разляха леко, са фантастични, особено с чаша кафе и домашен нектар от праскови… Важното е, че са големи сладури и без никакво съмнение са много по-вкусни и ароматни от другите с пшеничено брашно!










Няма коментари:

Публикуване на коментар