04 януари 2019

Тиква с мед, орехи и канела




Тиквата е царицата на есенно-зимните десерти – с прелестен цвят, добри вкусови качества и завидни лечебни свойства, затова е на почит на трапезата ни. Хубава е и пълнена, и на кремче, и в тиквеник или кексчета, но най-често си я хапваме просто сварена и после поръсена с мед, орехи и канела. Рецептата е много сложна, трудна за приготвяне и за измерване на продуктите са нужни аптекарски везни… 😉 Е, шегичка де! 😄 Единствената тънкост е подслаждането – тиквата се полива с мед след сваряването, за да не се унищожават полезните му свойства с термична обработка. А, и още нещо – първо се поръсват орехите, за да залепнат по меда, и после канелата (в обратния ред орехите се задържат трудно и изпадат настрани).


няколко резена тиква
мед на вкус
смлени орехи
канела


Тиквата се обелва и се нарязва на парчета – толкова, колкото да се запълни съдът, в който ще се вари (аз ползвам голям тиган с капак – по-удобно е от дълбока тенджера). На дъното на тигана се налива малко водичка и тиквата се вари на слаб огън до омекване. Когато е готова, ако е останала вода, капакът се маха, докато се изпари излишното. Тиквата трябва да остане съвсем суха, даже ако е по-сладка, леко се карамелизира по дъното. Мммм…
Парчетата тиква се нареждат в чиния и тогава се поливат със струйка мед на вкус. Отгоре се поръсва със смлени (но не прекалено ситно) орехи и канела. И това е всичко!




Бърз, вкусен, лек и полезен десерт! И красив – това оранжево просто грее в чинията! Тиквата е вкусна и още топла, и охладена на другия ден.




Хубава е и само с канела – това е идеалната подправка за нея, но с орехи нещата минават в по-горна класа. Това е един от малкото десерти, от които на човек му става приятно и леко на стомаха, след като вече е хапнал добре преди това…










2 коментара:

  1. Страхотна е, мнооо о о го вкусна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Простичките неща са по-достойни за уважение от сложните. ;)

      Изтриване