21 ноември 2018

Ябълки със сусамов тахан – дежурната есенно-зимна закуска




Когато летните плодове преминат, идва време на ябълките да заемат мястото им на сутрешната трапеза. Естествено, в компанията на любимия сусамов тахан. Не че няма ябълки, зреещи и през лятото, но тогава предпочитам да хапвам праскови, пъпеши, малини и боровинки… И така, още в началото на есента от чинията започват да ми се усмихват примамливо едни жълто-червени красавици, сочни, ароматни и крехки. В моя случай те са домашни и са еко, био или органик – на който както му харесва. Не са пръскани, не са торени, расли са в чист район в подножието на Родопите. Не знам какъв точно сорт са, но е от хубавите стари сортове и вкусът им е невероятен! Садил ги е дядото на мъжа ми преди кой знае колко години…




Издържат почти без никакви поражения цяла зима (ако оцелеят толкова де) и така сме подсигурени за няколко месеца с прекрасна и полезна закуска. А по моето скромно мнение ценни са и семките, така че си хапвам и тях. Е, към ябълката може да добавя и някоя круша или дюля…




Понякога си мисля, че не е зле някоя сутрин да разнообразя менюто си – все пак цяла есен и зима всеки ден ябълки си е малко скучно… И решавам на другия ден да си препека филийка например… Но когато стана сутринта и се зачудя какво да приготвя за закуска, пак се оглеждам към фруктиерата – просто не ми се яде друго! Излиза, че изобщо не ми е омръзнало всеки ден да ям ябълки и си ги хапвам със същия апетит.






И няма как да не се сетя за мисълта на Учителя Дънов, че ябълката е най-добрият плод за нас, българите – в нея се съдържа всичко, от което ние имаме нужда.








Няма коментари:

Публикуване на коментар